Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Så tycker pr-konsulterna om Jimmie Åkessons krishantering

Publicerad: 14 november 2012, 12:41

Jimmie Åkesson på presskonferensen i dag.

Erik Almqvist blir avsatt från partitoppen, men sitter kvar i riksdagen. Ett beslut som möter kraftig kritik från de pr-konsulter som Resumé talar med. Samtidigt lyfts frågan kring hur mycket Jimmie Åkesson egentligen kände till om händelserna på Kungsgatan.
– Det här kommer att skada förtroendet för partiet, säger Jeanette Fors-Andrée på Hill & Knowlton till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Hill+Knowlton StrategiesKent EkerothErik AlmqvistWestanderExpressenSverigedemokraterna

Resumé har tidigare i dag rapporterat om Expressens avslöjande kring Sverigedemokraten Erik Almqvist. Detta efter att tidningen fått tillgång till en filmsekvens där SD-toppen uttalar sig kränkande mot invandrare och kvinnor från partikollegan Kent Ekeroths mobilkamera.

Under förmiddagen höll partiledaren Jimmie Åkesson en presskonferens. Där tillkännagavs det att Erik Almqvist nu lämnar sitt jobb som ekonomisk-politisk talesman och platsen i partiets verkställande utskott.
– Jag tror att Sverigedemokraterna lade märke till den storm som händelserna skapade. De förstod att det bästa var att ordna med en presskonferens så tidigt som möjligt. Den tidigare strategin att lägga locket på fungerade inte, säger Jeanette Fors-Andrée pr-konsult på Hill&Knowlton till Resumé.

Erik Almqvist lämnar partitoppen, men samtidigt meddelade Jimmie Åkesson att han behåller sin riksdagsplats.

– Det är fel och visar att man inte tar sitt ansvar på allvar. Det går inte att skylla på att händelsen ligger ett par år tillbaka i tiden. När han sitter på den höga position som han gör så måste man ta sitt ansvar. Det kan man inte bara göra i kommunikationen, det måste visa sig i handling också, säger Jeanette Fors-Andrée.

Vad ger det för signaler gentemot allmänheten?
– Det signalerar att man inte ser allvarligt på händelserna. Det här kommer att skada förtroendet för partiet.

Vad tror du att dessa händelser kommer att få för konsekvenser på sikt?
– Dels ett försvagat förtroende bland väljarna. Jag tror att vi ganska snabbt kommer att se ett minskat väljarstöd och förtroende för partiet i de kommande mätningarna. Det kommer att dala kraftigt, delvis beroende på den svaga krishanteringen.

Birger Östberg, pr-konsult på Westander tycker att Sverigedemokraternas presskonferens var ett exempel på god krishantering, förutom på en punkt.

– Om man tittar på presskonferensen så var det en uppvisning i god krishantering fram till mållinjen. Där snubblar Jimmie Åkesson genom att inte ta ställning till frågan om uteslutning ur partiet.

Vad visar beslutet?
– Sverigedemokraterna jobbar hårt med att rensa partiet från den här typen av uttalanden och har tidigare använt uteslutning som verktyg. Att inte utesluta Erik Almqvist tyder på inkonsekvens.

Varför tror du att han får sitta kvar?
– Det är självklart svårt att sparka en högt uppsatt partikollega. Men det här vittnar om bristande handlingskraft från partiledningens sida.

Men i det stora hela har partiet lyckats med sin krishantering?
– Utifrån de usla förutsättningarna, ja.

Birger Östberg tror att händelserna kan komma att få mycket publicitet framöver.

– Den stora frågan är vad Jimmie Åkesson visste om detta. Tre högt uppsatta namn inom partiet fanns med under händelsen som skedde för mer än två år sedan. Kan sanningen verkligen ha undgått Jimmie Åkesson?

Vad kommer händelsen att få för eftermäle för partiet?
– Det beror helt på vad Jimmie Åkesson kände till. Det kommer säkert att komma nya uppgifter. Samtidigt har Sverigedemokraterna en grupp av kärnväljare som inte blir avskräckta av sådana här avslöjanden.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.