torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Så vill han revolutionera reklamen med Coop

Publicerad: 29 mars 2017, 09:06

Björn Larsson, marknadsdirektör på Coop.

Foto: Marc Femenia/TT

Det började med "Ekoeffekten". Sedan kom kampanjen "Kära köttbit". Nu vill Coops marknadsdirektör Björn Larsson göra revolution.

Ämnen i artikeln:

CoopForsman & BodenforsBjörn Larsson

FT

Fredrik Thambert


Vid 60 års ålder är Björn Larsson "tjänstemannen som blev en agitator" utan att han själv strävade efter den rollen. Han, som alltid har haft ett drag av tjurighet över sig, välkomnar plötsligt stämningar i Marknadsdomstolen. Han duckar heller inte för att ta debatten om hur politiskt laddad marknadsföringen måste bli för att vara angelägen för morgondagens konsumenter, de som rör sig i medier som ständigt exploderar i åsiktsfyrverkerier.
– Bjud in mig till i Almedalen i sommar. Det vore spännande att debattera frågan med H&M, Telia och Åhléns direkt på plats, säger han med självförtroende.

Björn Larsson har en doktorsexamen i organisationsteori och är en fd McKinseykonsult, en f d Bonnierdirektör, en f d byrå-vd och en f d marknadsdirektör på en bank. Men det är i rollen som marknadsdirektör på landets näst största livsmedelskedja som han har hamnat helt rätt i tiden. Coops kooperativa värdegrund har synkat så fint med den rådande trenden med syftesdriven kommunikation.
– Ungefär så här, säger han och för samman händernas båda fingrar samtidigt som han berömmer F&B som har återupptäckt Coops politiska folkrörelsehistoria och laddat reklambudskapen med den.

Coop har definierat 10–15 laddade frågor som har med mat att göra. Konsumtionen av rött kött och besprutningen är två av dem.
– Och det är vår förbannade uppgift som konsumentorganisation att se till att adressera dem. Även om det innebär att vi driver alla segment i marknaden.

Kampanjen "Ekoeffekten" gav med 70 miljoner visningar ett bokstavligt globalt eko och sätter ribban högt för nya kampanjer. Innebär det att Coop nu kommer att ta ännu tydligare ställning i fram­tiden för att nå ut med sina budskap?

Det här är ett utdrag från senaste numret av Resumés magasin. Vill du läsa mer? Se till att teckna en prenumeration här!

Peter Willebrand
red@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev