Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Så vill JKL trygga Sveriges framtida ägande

Publicerad: 1 juli 2014, 07:34

Anders Lindberg.

Foto: Andreas Elgstrand.

Sverige är beslutsanorektiskt. Utredningsväsendet förlorar i betydelse. Regeringen tar inte initiativ på statsministernivå där frågor knyts ihop över departements- och partigränserna. –Det är inte det politiska ledarskap statsministern definierat åt sig själv, säger JKL:s Anders Lindberg.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014JKLAnders Lindberg

I 40 år har pr-företagen försökt påverka politiken. Nu är JKL med och formar den. Det handlar om förädlad public affairs eller Lobbying 2.0. Efter Nybyggarkommissionen, Skatteinitiativet och Näringslivets forskningsråd är nästa fråga den långsiktiga kapitalbildningen.

–Lite otippat ger sig JKL nu på kvartalsekonomin och kortsiktigheten i ägandet. I september  inleder de arbetet med en idéskiss om hur institutionernas placeringar ska kunna ske mer långsiktigt. Arbetet sker på Nasdaq OMXs uppdrag.

– Det blir märkligt om det är okey att Scania ägs av tyska pensionsfonder men inte av svenska, säger Anders Lindberg.

Egentligen tar det hela sin början i löntagarfondsstriden på 70-talet. LO drev S framför sig i frågan, "Med löntagarfonder tar vi succesivt över", som LO-tidningen skrev. Fonderna väckte arbetsgivarsidans opinionssatsningar, vilket i sin tur skapade en marknad för PA- och lobbyarbete. De födde fram företag som Kreab och JKL.

– De marknadsekonomiska krafterna mobiliserades. Men det finns ett oförlöst trauma runt löntagarfondsdiskussionen. Jag är glad att vi inte har fonderna i dag. Fast vi lever i en annan verklighet nu, inte minst genom globaliseringen.

– Med idéskissen vill vi hitta konstruktiva sätt för svenska pensionskapitalet att agera långsiktigt för Sveriges utveckling. Jag tror vi rör oss bort från kortsiktigheten till andra perspektiv – som hur vi ska kunna göra landet mer konkurrenskraftigt.

Att utländska placerare kunnat köpa svenska företag som Astra Zeneca och Scania väcker frågorna om hur svenska institutioner ska kunna agera mer långsiktigt.

Anders Lindberg säger att JKL:s samhällsanalys bygger på att Sverige varit duktig på att samla sig och driva reformer för att ta sig ur kriser.

– Samförstånd och  pragmatism har gjort Sverige snabbfotat. Fast för att föra landet vidare när det inte är kris finns det i dag inte samma instrument för som på 50- och 60-talet och en bit in på 70-talet. Det har skapat en öppning för andra krafter att komma med idéer och det har vi utnyttjat.

– Det politiska systemet är öppet för genomarbetade idéer. Inte minst om de formas i en icke förutsägbar initiativtagarkrets.

Så ska JKL kan bli det nya SOU?
– Det finns ett element av de klassiska offentliga utredningarna i det vi gör. Men vi tillför våra kommunikativa gener. Det kan låta pretentiöst, men vi är besjälade av att göra Sverige till ett bättre land.

Andra stora pr-byråer har misslyckats när de försökt bli managementkonsulter i stället?
– Vi vill inte hamna i en branschmässig könsmaktsordning med etiketter på vad vi gör. Eller att vi ska bege oss någonstans för att det är finare där. Men vi ser att vi kan erbjuda ett innehållsdjup.

– En del av de vi gjort på senare år skulle Boston Consulting eller McKinsey kunnat ha gjort. Men vi har också klassiska kommunikationsuppdrag.

Erfarenheterna av Nybyggarkommissionen har verkligen gett mersmak.

– Våren 2013 var det få som pratade om bostadsbyggandet. I dag är det ett enormt flöde av idéer och förslag. Se bara hur frågan uppmärksammas här i Almedalen.

Med uppdrag som dessa blir också det tidigare så slutna JKL mer öppna.

– Det här är oerhört transparanta processer. Men jag tror generellt att vi går mot en ökad öppenhet.

Flera länder och EU registrerar lobbyister och kräver öppenhet runt uppdragen?
– Det kan mycket väl bli på det sättet hos oss också. Och: fine, vi har egentligen ingen uppfattning om det. Men makten över frågan ligger hos kunderna och politikerna. Vi måste respektera kunder som är inne i känsliga processer och inte vill prata om det.

JKL PÅ nya äventyr
Har skett hittills
# Tillväxtforum. Uppdrag åt Fortum och Vattenfall att påverka partiernas inställning i energifrågan.
# Vårdforum. Samlingsplats där Apoteket, försäkringsbolag och en rad vårdföretag diskuterade hälso- och sjukvårdfrågor.
# Skatteinitiativet. På uppdrag av Industrivärden, Carl Bennet AB och Sveriges Ingenjörer. Idéskrift med bl a Kjell-Olof Feldt och Erik Åsbrink.
# Näringslivets forskningsberedning. För Svenskt Näringsliv. Med bland annat  Håkan Mogren och Jan Nygren i beredningen.
# Nybyggarkommissionen. På NCC:s, Nordeas och konsultföretaget Tyréns uppdrag. Med bland annat Göran Persson.
# Tekniksprånget. Startade för fem år  sedan på Industrivärden och Nordstiernans uppdrag. Lever nu sitt eget liv.

På gång:

# De politiska ungdomsförbundens försvarsberedning. På Försvarsmaterielföreningens uppdrag.

# Ägarinvesteringar. Idéskiss och seminarie för Nasdaq OMX.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.