tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Sågningen av krishanteringen kring Kaplan: "Inte särskilt välskött av Löfven"

Publicerad: 18 april 2016, 13:14

Foto: Wikimedia/Frankie Fouganthin och pressbilder

När man nu tar en titt i backspegeln finns det mycket man hade kunnat göra annorlunda i kommunikationen kring fallet Mehmet Kaplan. Särskilt Stefan Löfven borde ha agerat annorlunda, menar pr-konsulten Niclas Lövkvist.

Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplanKrishanteringNiclas LövkvistMargot WallströmStefan LöfvenMona SahlinKommunikation

LL

Louise Lindberg


När det nu står klart att Mehmet Kaplan (MP) avgår finns det mycket i kommunikationen man hade kunnat ändra på. Det menar i alla fall pr-konsulten Niclas Lövkvist som tror att samtliga inblandade så här i efterhand antagligen ångrar att de inte var hårdare och tydligare i sin markering mot Mehmet Kaplan. Särskilt dåligt skött tycker han att det var av statsministern Stefan Löfven.

– Jag tycker inte att det var särskilt välskött av Löfven. Jag förstår varför han var frånvarande den första tiden för man vill se hur det utvecklas, men när det sedan blev uppenbart med gårdagens uppgifter så är det statsministern som borde uttala sig och inte ett annat statsråd, menar Niclas Lövkvist.

Niclas Lövkvist syftar på de uppgifter som uppdagades under gårdagen om att Mehmet Kaplan har jämfört israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar. Senare uttalade sig utrikesministern Margot Wallström om att hon tycker att hans uttalande var fruktansvärt och att hon tar starkt avstånd. Ett uttalande som Stefan Löfven borde ha gjort istället, enligt Niclas Lövkvist.

– Om han inte själv uttalar sig borde han åtminstone inte låta andra statsråd uttala sig. Man kan nästan säga att det i praktiken var Margot Wallström som avsatte Kaplan.

Niclas Lövkvist tycker att kommunikationen kring Mehmet Kaplan redan från början sköttes dåligt.

– Från första början har Mehmet Kaplan och hans medarbetare inte förstått vikten av att inte hamna i den här situationen, och att man sen dessutom inte delar uppfattningen om att det var vansinnigt att befinna sig på middagen tyder på inkompetens.

Sedan fortsatte det heller inget vidare med pressekreterarens jämförelse med Bert Karlsson, och enligt Niclas Lövkvist fanns det inget som kunde rädda Mehmet Kaplan och hans post.

– Efter att både Mona Sahlin och Margot Wallström gör de uttalanden hade det varit helt omöjligt för honom att fortsätta.

Tanja Tabrizian Selfors, pr-konsult på Westander, ställer sig också kritisk till krishanteringen i fallet Mehmet Kaplan. Framförallt riktar hon kritik mot Miljöpartiets krishantering.

– Jag tycker att Miljöpartiet har bedrivit en urusel krishantering. Främst tycker jag att det är anmärkningsvärt att vare sig Mehmet Kaplan, Gustav Fridolin eller Åsa Romson har tagit ansvar för det som har hänt och det som har sagts.

Hon menar att Miljöpartiet nästan har beskyllt media genom sin tystnad och genom pressekreteraren som anklagat media för dålig journalistik.

– Jag citerar Gustav Fridolin "Vi beklagar djupt den negativa bilden av Mehmet", men problemet är att Miljöpartiet inte verkar förstå att de själva har stor del av ansvaret för bilden som ges av Kaplan.

Enligt Tanja Tabrizian Selfors hade Mehmet Kaplan kunnat behålla sin post om han hade skött sin roll som bostadsminister innan allt det här uppdagades, och om Miljöpartiet hade krishanterat situationen bättre.

– Kaplans avgång är en följd av två misslyckanden. Han har själv tidigare misslyckats med att leverera i sin roll som bostadsminister. Miljöpartiet har heller inte visat att de tar kritiken mot Kaplans tvivelaktiga kontakter på allvar, utan försökt att förminska problemet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev