fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Sandvik skapar staty: Ett AI-samarbete mellan fem legendariska konstnärer

Publicerad: 5 maj 2023, 09:12

Foto: Kampanjbild.

Sandvik presenterar "The Impossible Statue" – ett AI-genererat samarbete mellan Michelangelo, Rodin, Kollwitz, Kotaro och Savage. Bakom idé och koncept står BBDO Nordics.

Ämnen i artikeln:

MarknadsföringInnovation

Andreas Rågsjö-Thorell

andreas.thorell@resume.se


"The Impossible Statue" är ett konstverk framtaget av Sandvik, baserat på arvet från Michelangelo, Rodin, Kollwitz, Kotaro och Savage, legendariska konstnärer med en spännvidd över 500 år och tre kontinenter. Statyn har gjorts möjlig genom de senaste framstegen inom AI, avancerade ingenjörslösningar och precisionstillverkning. The Impossible Statue ställs ut just nu på Tekniska museet i Stockholm.

– The Impossible Statue är ett fantastiskt exempel på vad kombinationen av modern teknologi och mänsklig briljans kan skapa. Konst och teknologi har alltid varit tätt sammankopplade; teknologi har brutit ny mark för konst många gånger innan. Denna gång genom att göra det omöjliga möjligt, i ett aldrig förr påtänkt samarbete mellan historiska mästare, säger Peter Skogh, direktör på Tekniska museet i ett pressmeddelande.

Statyn designades genom att träna flera olika AI-modeller i de utmärkande attributen hos fem av världens främsta och mest kända skulptörer:

• De avslappnade och realitiska poserna hos Michelangelo (Italien, 1475-1564)

• Muskulaturen och eftertänksamheten hos Auguste Rodin (Frankrike, 1840-1917)

• Den uttrycksfulla känslan hos Käthe Kollwitz (Tyskland, 1867-1945)

• Fokus på rörelse och massa hos Takamura Kotaro (Japan, 1883-1956)

• Trotsen i uttrycket hos Augusta Savages figurer (USA, 1892-1962)

Statyn är tillverkad i rostfritt stål. Den komplexitet och precision som krävdes för att möjliggöra den blev ett stresstest för Sandviks digitala tillverkningslösningar och skärverktyg. Tillverkningsmetoderna som användes för att ta fram The Impossible Statue, är desamma som vi använder för den övriga produktionen. På så sätt ska statyn visa kapaciteten i Sandviks erbjudande.

Efter att ha byggt en 2D-modell som förde samman de fem konstnärernas olika stilar gjorde Sandvik om designen till en komplett 3D-bild. Verktygen för djupinlärning användes för att skapa den initiala 3D-modellen. För att definiera kroppen användes mänsklig positionsuppskattning. Videospelsalgoritmer användes sedan för att generera realistisk vävnad, och specialiserad AI användes för att återintroducera detaljer som förlorats i de föregående stegen.

Verktygen som användes för att skapa statyn är sådana som också används för tillverkning av komponenter till applikationer med de högsta kvalitets- och precisionskrav, såsom flygplansmotorer, medicinska implantat, och komponenter till elbilar.

Den färdiga statyn väger 500 kg och är 150 cm hög. The Impossible Statue är en del av Galleri AI på tekniska museet i Stockholm från våren 2023.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev