Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

SD:s journalistnobb: ”Ett pr-fiasko”

Publicerad: 4 november 2015, 10:39

Paul Ronge kommenterar SD:s journalistnobb.

Foto: Håkan Flank

SD nobbade flera profilerade journalister till landsdagarna i november – för att sedan be om ursäkt och låta alla komma. Ett pr-fiasko, enligt medierådgivaren Paul Ronge.


20 av de 70 journalister som sökt ackreditering fick först inte komma på landsdagarna, däribland Lena Mellin och Kenan Habul. Sverigedemokraterna valde ut journalister som fick komma med motiveringen att ”de ansågs sköta sig professionellt”. Klockan halv ett i natt bad de om ursäkt i en pressrelease och skyllde på konferensanläggningens lilla yta och att de fått motta kritik från journalistkåren. SD har tidigare uttryckt att medierna är lögnare och attackerar partiet. Kan detta ha spelat in?

Paul Ronge, medierådgivare, förstår inte riktigt ursäkten.

– Det är den sämsta av två världar. SD brukar vara duktiga på pr. De känner sig föraktade och attackerade av medierna och har utvecklat en bra försvarsförmåga. Det var därför helt i linje i hur partiet fungerar att de bjöd in journalister med armbågen och vissa inte alls. Jag förstår inte riktigt hur de motiverar ursäkten och skulle kalla det pr-fiasko, säger han och fortsätter:

– Det finns många som tycker att journalister inte ska ha gratis lunch eller gratis wifi. Det här vinner de inte på. Jag säger alltid till mina kunder att ”be inte om ursäkt om ni inte tycker det”.

Pr-kupper är inget nytt för SD. I höstas satte de upp affischer över hela Östermalmstorgs tunnelbana där de bad om ursäkt för tiggarna. Och i december fick de stå i strålkastsarljuset då de skulle ta ställning till regeringens budget. Enligt Ronge kan de dock vara på väg att få kalla fötter, efter att partiet backat något i höstens mätningar.

– Det är första gången de sjunkit i opinionsmätningarna. Bränderna i asylboendena ställer till det väldigt mycket. Det är ett mer splittrat parti och det skadar dem. De förlorar på att vara vingliga, framförallt med den här journalistnobben, säger Ronge.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.