Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

SEB dumpar Kreab

Publicerad: 29 september 2010, 14:24

Kreab har tappat Wallenbergkunden SEB. Sedan ett år tillbaka är Springtime specialrådgivare åt informationsdirektör Viveka Hirdman-Ryrberg. Därmed går ett 30-årigt samarbete i graven.


Ämnen i artikeln:

Annika FalkengrenKreabSEB

truefalse

SEB:s vd Annika Falkengren. Foto: SEB.

Problemen hopar sig för Kreab. Efter att ha tappat tunga personer som Johan Jakobsson, som har gått till Vattenfall Public Affairs, Pernilla Klein, som har blivit vice vd hos SNS, krishanteringsveteranen Gunnar A Olin samt Ekots förre inrikes­chef Willy Silberstein kan Resumé avslöja att byrån inte arbetar för SEB.

I stället har Springtimes före detta vd, numera del­ägare, Birgitta Ed, tagit över som huvudsaklig rådgivare åt SEB:s informationsdirektör Viveka Hirdman-Ryrberg.
– Olika byråer är bra på olika saker och vi har valt att huvudsakligen arbeta tillsammans med Birgitta Ed. Banken har många olika frågeställningar och då är det bra att ta in fräscha ögon. Ytterst är det därför kommunikationskonsulter tillför ett mervärde, säger hon.

Att Springtime endast arbetar för informationsdirektören är inte sannolikt. Informationsdirektören attesterar fakturorna, men det vanliga är att byrån ändå levererar tjänster till bankens vd, ledningsgrupp och styrelse.

Att Kreab har hamnat i kylan hos SEB är ett bakslag för byrån. SEB är något av det mest Wallenbergska som man kan tänka sig. Sedan årtionden har Kreab nära kund­relationer med en mängd bolag i Wallenbergsfären.

Kreab har varit fullservicebyrå åt SEB under decennier. En källa berättar:
– Wallenbergs imperium är sprunget ur banken. Så det är mycket gamla förbindelser vi talar om. Man får inte glömma att före detta informationsdirektören på SEB, Odd Eiken, har haft ett förflutet som Sverigechef på Kreab.

Grundstenen till Wallenbergs finansimperium lades 1856 då André Oscar Wallenberg startade Stockholms Enskilda Bank, som sedermera blev SEB. Varför Kreab har tappat SEB är oklart, men en förklaring är att Kreab gjorde bort sig i samband med bonusdiskussionen våren 2009.
– Jag vet att det fanns missnöje med Kreab under bonusdebatten, säger ytterligare en källa till Resumé.

En tredje källa menar att Kreab ofta ger rådet att ligga lågt vid kriser:
– Kreab är mycket, mycket försiktigt.

SEB hudflängdes i medierna för att banken hade gjort sitt största vinstras på tio år, men betalat 1,8 miljarder kronor i bonusar. För att blidka regeringen och fortsätta vara en del av statens bankgaranti­program plockade SEB bort bonusarna. Kritiken lät inte vänta på sig då det kom fram att vd och bankens koncernledning samtidigt hade höjt lönerna med 10–25 procent.

Och efter att Viveka Hirdman-Ryrberg gick in som informationsdirektör sommaren 2009 såg hon det som naturligt att se över olika rådgivare:
– Jag fastnade för Spring­time och har ett väl fungerande­ samarbete med Birgitta Ed, säger hon.

Springtimes Birgitta Ed vill inte gå närmare in på vilket uppdrag byrån har för SEB:
– Vi är ganska öppna med vilka kunder byrån arbetar med, men inte vilka uppdrag vi gör åt dem. Men jag kan ändå säga att det rör sig om kommunikationsrådgivning åt bankens informations­direktör, säger hon.

Kreabs Sverigechef Bengt Ludvigsson vill inte kommentera förlusten av SEB:
– Vi kommenterar aldrig våra kundrelationer. Men så mycket kan jag säga att snitt-tiden för de 20 största kunderna på Stockholmskontoret är tio år, säger han.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Annika FalkengrenKreabSEB

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.