Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

SIDA satsar på pr-utbildning

Publicerad: 17 mars 2009, 15:32

Funktionsnedsatta människor är en särskilt utsatt grupp. För att hjälpa dem göra deras röst hörd angående mänskliga rättigheter sätter hjälporganisationen Sida ihop en kurs för nyckelaktörer i ett antal olika utvecklingsländer för att spetsa deras expertis inom PR och lobbyism.


Ämnen i artikeln:

Sida

– Möjligheten till inflytande är begränsad för människor med funktionsnedsättning. Att verka för att personer med funktionsnedsättning ska bli bättre bemötta är viktiga steg för att nå en förändring, och för att förändra attityder krävs att politiker och andra beslutsfattande grupper får relevant kunskap, säger Jon Hedenström presstalesman Sida.

Som ett led i detta hålls kursen ”International Training Programme on Human Rights and Disability” mellan den 21 mars – 4 april. Till den är ett antal funktionshindrade människor från olika håll i Afrika inbjudna, för att med hjälp av svenska experter på PR och mänskliga rättighete bland annat lära sig arbeta effektivt med pr och lobbying för att värna om sina mänskliga rättigheter.

Organisationen SHIA har fått uppdraget och arrangerar det hela, men det är Sida som har upphandlat utbildningen och totalt har 2,5 miljoner avsatts för det aktuella utbildningsprogrammet.

Är det befogat med en kurs för att lära funktionshindrade att lobba?
–Den här utbildningen handlar inte enbart om att lära deltagarna lobbying och påverkansarbete. Den handlar också om att öka kunskapen om de mänskliga rättigheterna och ge redskap för att förändra situationen för människor med funktionsnedsättning, säger Jon Hedenström.
–Politiker, massmedier och andra beslutsfattare har viktiga roller när det gäller att sprida information och vi vill bidra till att denna möjlighet används, och då är ett framgångsrikt påverkansarbete avgörande.

Totalt har Sida fått hundratals ansökningar från människor som velat genomgå utbildningen.
25 personer blev slutligen uttagna till utbildningen. Och det är tre kategorier av aktörer som deltar: personer från organisationer, från myndigheter; och från universitet eller andra utbildningsinstitut. Alla deltagare är så kallade förändringsagenter, utvalda nyckelaktörer inom sina respektive områden och länder. Vissa av dem har funktionsnedsättningar, andra har det inte.

På expertutbildningen föreläser både internationella och svenska experter om mänskliga rättigheter och påverkansarbete.

Tero Marjamäki

Ämnen i artikeln:

Sida

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.