Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Sjöfartsverket skulle fira sista helikoptern med 007-fest

Publicerad: 7 maj 2015, 14:23

Bild på festinbjudan och Sjöfartsverkets generaldirektör Ann-Cathrine Zetterdahl.

Foto: Montage/Pressbild.

I dag levereras den sjunde och sista av Sjöfartsverkets skandalomsusade helikoptrar. Det skulle ha firats med en fest i James Bond 007-anda. När Uppdrag Granskning hörde av sig och ville filma spektaklet nekades de – och festen blåstes av. – Lusten att fira kom av sig när vi insåg att Uppdrag Granskning skulle vara med, säger kommunikationsdirektör Maria Ottosson.


Ämnen i artikeln:

SVTAli Fegan

I förra veckan tog Uppdrag Granskning upp Sjöfartsverkets tveksamma helikopteraffärer i miljardklassen. Granskningen visade att affären med det italienska företaget hade gjorts upp på förhand, och korrespondensen hade skett via privata Hotmail-konton. Sedan programmet sändes har de fått ta emot en våg av kritik, både för hur köpet genomfördes men också den undermåliga krishanteringen som Resumé rapporterade om.  

I dag skulle den sjunde och sista helikoptern, med nummer 007, levereras till Säve Flygplats utanför Göteborg. Detta hade verket tänkt fira med en James Bond-fest. I inbjudan, som Resumé har tagit del av, står det att gästerna bör "damma av sin smoking/galaklänning medan man inväntar ytterligare instruktioner. This message will self destruct in...".

När Uppdrag Granskning fick höra talas om detta hörde de av sig till Sjöfartsverket och frågade om de fick komma och filma.
– Vi hörde av oss till dem i morse och frågade i fall vi fick filma när helikoptern skulle anlända. Men vid lunch fick vi beskedet att det inte gick, och att festen hade blivit inställd, säger reportern Ali Fegan.  

Varför tror du att de ställde in festen?
– Att festa som om inget hänt när vi precis avslöjat hur illa de skötte den här affären. Det är inte helt snyggt. Och det insåg väl de också när vi bad att få filma helikoptern och evenemanget.

Kommunikationsdirektören Maria Ottosson hävdar att festen ställdes in i dag med omsorg av medarbetarna.
– Det var inte en stor fest utan en enkel mottagning. En helt intern historia. De som har jobbat med helikoptrarna har gjort ett otroligt hårt jobb och det ville vi uppmärksamma internt. Men lusten att fira kom av sig när vi insåg att Uppdrag Granskning skulle vara med. Vi har ju ingen möjlighet att säga nej eftersom det är öppna lokaler. Då bestämde vi att ta det vid ett annat tillfälle.

Att de inte fick filma när den sista helikoptern anländer säger hon handlar om att det inte är något pressevent. Den möjligheten kommer däremot kunna att ges om några veckor.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

SVTAli Fegan

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.