Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Sjöshult vittnade om Gullers mutresa

Publicerad: 4 juni 2008, 12:30

Pr-konsulten på Gullers Grupp erbjöd Dagens Industris reporter Fredrik Sjöshult en resa till Florida. Minst fyra nätter på lyxhotell och ”en stund i solen” erbjöds reportern i samband med en mässa om dokumenthantering. I dag tvingades pr-konsulten försvara sig i Stockholms tingsrätt.


Fallet har blivit principiellt viktigt då det är det första som handlar om pr-konsulters erbjudanden till journalister som når en rättssal. För ett par år sedan uppmärksammades ett erbjudande om en modevisning som H&M arrangerade i New York, men den förundersökningen lades ner då antalet inbjudna journalister var väldigt stort och erbjudandet var riktat till redaktioner och inte enskilda reportrar. Dessutom saknades inslag av förströelse på schemat.

Erbjudandet var annorlunda i det mejl som en pr-konsult på Gullers Grupp skickade till Dagens Industri-reportern Fredrik Sjöshult för drygt två år sedan, våren 2006.

Företaget eCopy skulle berätta om nya lösningar inom ämnet dokumenthantering på en mässa i Fort Lauderdale. Om Fredrik Sjöshult åkte dit skulle eCopy stå för flygresa och minst fyra nätter på ett femstjärnigt hotell. ”Tillåt dig en stund i solen” löd en rad i mejlet.

Fredrik Sjöshult svarade på mejlet och bad honom förtydliga vilka krav företaget ställde samt exakt hur resan skulle gå till.

Gullers-konsulten gick i fällan och berättade att eCopy inte hade några "förväntningar" men säkert "förhoppningar" om en artikel. Han skrev att det fanns många olika artiklar att skriva och erbjöd sig att boka resan åt Sjöshult. Söndag "kanske var skönast" att anlända och mässan pågick till torsdag men det var upp till Sjöshult att bestämma hemresedatum.

Men den enda artikeln i ämnet blev en krönika i Dagens Industri där Fredrik Sjöshult redogjorde för arbetsmetoderna inom pr-branschen. Att skriva en faktisk artikel om dokumenthantering var aldrig aktuellt.

– Jag skulle hellre ta en månad på kåken än skriva om dokumenthantering, sa han under sitt vittnesmål som i övrigt hölls kort.

Rättegången i Stockholms tingsrätt, på onsdagsförmiddagen, blev en kort historia då båda parter är överens om de faktiska förhållandena. Men där pr-konsultens advokat Per Durling menade att det inte fanns något brottsligt uppsåt – han översatte bara en release från en norsk partnerbyrå och gjorde misstaget att inte kolla saken med sina överordnade – anser kammaråklagare Malin Palmgren att tilltaget har fått större konsekvenser.

– Det handlar om principer, säger hon till Resume.se strax innan förhandlingen startar.
– Det finns inga domar i de här fallen och branschen behöver en sådan.

Under rättegången hänvisade hon till skriften Spelregler för press, radio & tv, som Pressens samarbetsnämnd satt samman, och menade att det strider mot reglerna för journalister att acceptera sådana erbjudanden.

Att den som är avsändare till mutan inte känner till vilka regler som gäller på mottagarsidan är oväsentligt, menar Palmgren.

– Den som ger måste inte inse att han gör något fel. Dessutom har han visat att han var medveten om risken, sa hon under slutpläderingen.

Per Durling kontrade med att begreppet "otillbörligt", som användes i detta fall, har olika betydelser från fall till fall.

– Han har agerat felaktigt, men inte brottsligt, sa Durling.

Dagens Industris chefredaktör Gunilla Herlitz vittnade om de generella reglerna för reportrar på tidningen. Även detta vittnesmål var kortfattat.

Åklagaren yrkar på ett högt bötesstraff, Durling vill ha lägsta möjliga böter vid en fällande dom.

Dom meddelas om två veckor.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.