Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Ska inte en kung kunna uppföra sig som folk?

Publicerad: 18 oktober 2013, 09:21

Resumés chefredaktör Claes de Faire.

Foto: Andreas Elgstrand.

En pappa som inte kan uppföra sig mot reportrar. En mamma som inte kan förhålla sig till anklagelser om familjens förflutna. En son som ljuger som sitt designervärv. Ett barnbarn som tvingas att släppa en bönbok fast hon inte kunnat säga något om sin tro. En svärson som pekar finger åt allmänheten. Möt den svenska kungafamiljen. Snart på ett företagsbesök nära dig.


Ämnen i artikeln:

Claes de FairePrins Carl Philip

Det finns en argumentationslinje som alltid tas fram när diskussionen om kungahusets vara eller icke vara ska avslutas.

Just när man är igenom den principiella frågan om det är rätt och riktigt att ärva sitt ämbete, om människors lika värde och om symbolfrågan.

I den stunden spelar alltid förespråkarna för en modern monarki ut sitt allra sista kort. Det som gör att till och med den mest hårdnackade republikan börjar tvivla på hur pragmatiskt det egentligen skulle vara att slopa monarkin för en republik. Det lyder:

Kungafamiljen är bra pr för varumärket Sverige.

Och visst; vi har alla sett bilderna på vårt stiliga kungapar kablas ut från industrimässor i världens alla hörn, hört grånande svenska industrialister intyga hur prima det är att ha med kungen och drottningen när man gör förhandlingar med utlandet. Visst lägger de en hinna av pompa och ståt över varumärket Sverige som på många sätt säkert är väldigt effektfullt som smörjmedel för näringslivet. Lägg därtill att kungafamiljen – främst drottningen – gjort stora och betydelsefulla insatser för samhällets allra svagaste och där visat ett genuint intresse för att göra skillnad.

Och låt oss stanna där ett tag nu och just strunta i de principiella frågorna om statsskicket. Låt oss bara fundera på om de verkligen är bra pr för ett modernt och bra land.

För några veckor sedan besökte kungaparet Östergötland under en Eriksgatan. En reporter från SVT frågade kungen om prinsessans Madeleines framtida nedkomst och blev totalt nedgjord av monarken för att han ställde en så simpel fråga.

Det är inte första gången som SVTs personal råkar illa ut.

När Johan T Lindwall – tyck vad ni vill om honom och hans journalistik – under ett en resa i Asien med kungaparet gör sitt jobb och frågar varför drottningen inte är med på det här statsbesöket så svarar kungen att hon är så sjuk så att man måste skära öronen av henne.

Det svenska kungahuset är en symbol. De är i total avsaknad av reell makt. De får inte tro på vilken religion de vill. Vad ska man fråga en symbol? För svenska folket är det naturligtvis en stor sak om en prinsessa ska föda ett barn. Varför ska en artig reporter tvingas bli nedgjord och förlöjligad av kungen? Vad är det för härskarteknik? Ska inte en kung kunna uppföra sig som folk?

All kontakt mellan kungafamiljen och dess folk sker igenom medierna. I ytterst få fall kommer vanligt folk i direkt kontakt med dem. Undantag gäller såklart om du lyckas överlämna en blomma eller kort verifiera verkligheten till kungaparet vid ett företagsbesök. Annars är vi faktiskt överlämnade att följa dem via medierna. Trots det har hovet lagt sig till med ett delvis uppdaterat manér mot journalister.

Jobbiga situationer som när det är andra gången gillt för prinsessan Madeleine att förlova sig sker offentliggörandet (nej, jag använder inte ordet eklatering) genom en redan färdig inspelad film. Enligt uppgift ska fästfolket redan ha lämnat landet när den offentliggjordes.

Är det att ta kontakten med sitt folk på allvar?

Jag vet hur man kan sabla ned mitt resonemang. Man måste se till personen, att lusten eller viljan att prata med medierna kanske inte alls finns. Just då. Eller till det ämnet.

Men den tuffa verkligheten är att om man tagit på sig det uppdraget – eller inte avsagt sig det – så är det andra spelregler som gäller. Då kan man inte se till personen eftersom personen istället valt att bli en symbol genom att inordna sig i kungafamiljens logik.

Det är inte händelserna ovan i sig utan vilken spridning det får och vilken signal det sänder som är det allvarliga.

Det finns ordspråk för allt: Man kan helt enkelt inte plocka russinen ur kakan.

Under den gångna veckan har läsare av Resume.se kunnat följa hur prins Carl Philips värv som designer totalt smulats sönder. En produkt som han påstått är formgiven av honom själv är istället formgiven av Eric Ericson.

Och hur agerar Carl Philip? Genom att lägga locket på. Här kan vanligt folk (nåja) gått och köpt hans produkt för nära nog 15 000 kronor och så visar det sig att det inte är han som ligger bakom den. Man kan inte göra så här som prins med sitt lands folk som valuta.

Och drottningen Silvia om nazismen. Nej, ni orkar nog inte höra det.

Så här arbetar slutna företag och organisationer. Som inte vill ha insyn och hela tiden ha fullständig kontroll.

Kommunikationsmässigt liknar hovet mer Philip Morris medan det djärva och typiskt svenska vore att försöka bli mer som @sweden-kampanjen.

Men.

Allt det här kan hända. #baramänniska. I ett modernt land måste man kunna resa sig upp och stå för sina misstag, förklara sitt agerande, lova bot och bättring och sedan gå vidare i livet.

Det här är vad jag vill ska ske nu:

* Carl Philip träder fram och berättar. Kanske har han varit i händerna på starka och dynamiska människor som Micke Storåkers och Eric Ericson och inte kunnat säga nej? Kanske är det han som är det största offret? Låt oss veta.

* Kungen ber reportrar om ursäkt för sina ständiga övertramp. Naturligtvis inte till de reportrar som begår övertramp mot honom utan mot alla de andra. De vanliga murvlarna som tvingats ut på ett vanligt jobb och som blivit utskämda av honom.

* Att vi accepterar att arvskuld inte gäller i Sverige och låter drottningens pappa vila i frid.

* Vi bestämmer att regeringen inte behöver lägga sig i och godkänna när någon i kungafamiljen ska gifta sig.

* Att Estelle Bernadotte får rätt att tro vad hon vill.

* Sist men inte minst. En principiell diskussion om monarkins framtid. Inte huruvida familjen Bernadotte är klyftiga människor, vackra eller snälla utan hur vettig den här lösningen egentligen är. Strunta i häcklandet och parodiseringen. Tänk inte på hey baberiba-sketcherna.

Fråga er bara om monarkin är bra pr för Sverige och om det den svenska kungafamiljen står för är bra för ett modernt land.

Så: Skulle du vilja att familjen Bernadotte besökte din arbetsplats och associerades med ditt varumärke?

Claes de Faire
Chefredaktör

PS. Är du sugen på att ta dig an utmaningen och ändra hovet. Det är ett jobb ledigt.

Claes de Faire

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.