Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Skellefteå Kraft stödjer hjärnforskningen

Publicerad: 2 oktober 2014, 07:17

Christoffer Svanberg och Gunilla Steinwall

Energibolaget Skellefteå Kraft har skrivit på ett avtal med Hjärnfonden som innebär ett treårigt samarbete för att stötta hjärnforskningen.


Ämnen i artikeln:

Skellefteå KraftHjärnfonden

Hjärnan – den mest gåtfulla och avancerade delen av vår kropp. Genom att stödja Hjärnfonden kommer Skellefteå Kraft att bidra till livsviktig forskning, både om den friska hjärnan och om hjärnans sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar.

8 av de 10 vanligaste anledningarna till förlorade friskår är hjärnsjukdomar och vart tionde barn som föds i Sverige har någon form av hjärndiagnos. Andelen 16-24-åringar med psykiska besvär har tredubblats på 20 år. Till hjärnsjukdomar i Sverige räknas beroende, demens, depression, epelepsi, funktionsnedsättningar hos barn och ungdomar, hjärntumör, huvudvärk, ms, neuromuskulära sjukdomar, parkinsons sjukdom, personlighetsavvikelser, psykiska funktionsnedsättningar, schitzofreni, somatoforma symptom, sömnstörning, stroke, traumatisk hjärnskada, ångestsjukdom och ätstörningar. Notan för hjärnsjukdomar är 165 miljarder kronor per år.

– På Skellefteå Kraft tycker vi att det är viktigt att bidra till samhällets utveckling. Forskningen kring hjärnan, dess fantastiska kapacitet men också hur den sjuka hjärnan botas, är ett område som behöver mer resurser, säger Christoffer Svanberg, affärsområdeschef Marknad vid Skellefteå Kraft i ett pressmeddelande.

Skellefteå Kraft och Hjärnfonden kommer att genomföra gemensamma aktiviteter som gynnar den friska hjärnans välbefinnande och motverkar hjärnans sjukdomar.

– Livet sitter i hjärnan och dess ohälsa berör många människor. De allra flesta har någon i sin närhet som är drabbad. Därför är det viktigt för oss att vara med och hjälpa till, det är till godo för hela samhället, säger Christoffer Svanberg.

Hjärnfonden är glada över samarbetet och Skellefteå Krafts intresse och engagemang för Hjärnfondens frågor.

– Det blir ett spännande och innovativt partnerskap som vi tror kommer ge mycket energi. Detta samarbete gör det också möjligt att bevilja fler forskningsanslag till livsviktig hjärnforskning. Det ökar vår kunskap om den friska hjärnan och räddar liv samt förbättrar livskvalitet för de drabbade, säger Gunilla Steinwall, Generalsekreterare på Hjärnfonden.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.