torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Smarta lobbare bakom Saab:s vapenorder

Publicerad: 29 juni 2015, 07:13

Vapensystemet Bamse. Foto: Saab AB.

Saab har nästan alla högteknologiska projekt i ÖB:s materialplan. Bakom guldläget ligger skicklig lobbying. Och bakom den finns en rad värvningar av namnkunniga från regeringskretsar. Men ett riksdagsbeslut om karenstid kan bli slutet för lönsamma avhopp till krigsindustrin.

Ämnen i artikeln:

SaabFörsvarsmaktenPRLobbying

LH


– Een stpr framgång, säger försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP), som pekar ut Saab som den stora vinnaren på värvningarna.

Vid Folk och försvars brasor i Sälen och på Almedalens svala bakgårdar knyts banden mellan politiker, tjänstemän, militärer och industrifolk. Här säkras miljarder till Wallenberg, för ingen har lobbat skickligare än Saab. Neutralitetsmyten kräver svensk vapentillverkning, kostnaderna kräver vapenexport.

I 30 år har materiel till armén och marinen fått stryka på foten under politikernas fruktlösa försök att klara värnpliktsförsvar, internationella uppdrag och industristöd utan att nämnvärt öka budgeten. Det militärindustriella komplexets järntriangel av politiker, militärer och krigsindustri har inte knäckts trots minskat försvar och nedläggningar. Saab har däremot gynnats av för stora Jasorder i väntan på exportsuccén.  

När politikerna veckan före midsommar gjorde helt om och tog ett försvarsbeslut med lite mer pengar till försvar av Sverige står åter Saab som vinnare och hovleverantör av krigsmateriel:

# Nya Jas-plan ska byggas, trots att ingen ny exportorder är helt säkrad. Affären med Brasilien är ännu inte i hamn. Men utsikterna för fler order anses goda, eftersom Jas är liten och billigare i drift än konkurrenterna.

#Saab fick handgriplig hjälp av militären och Försvarets Materielverk (FMV) att ta över Kockums av tyska Thyssen Krupp. Nu vill politikerna köpa ubåten A26, som är för stor för Östersjön, men ritad för export.

# Saab har goda utsikter att få leverera skolflygplan till USA, och därmed sannolikt till Natoländer och andra allierade. Affärerna kan bli i klass med Jas-projektet, trots att skolflygplan allt oftare ersätts av simulatorträning.

# Saabs nya radarserie, som tagits fram i samarbete med Chalmers och FMV, kan bli en lönsam export.

Av de högteknologiska projekten i ÖB:s materielplan har Saab i stort sett alla, utom BAE Bofors artillerisystem Archer. Och bakom Saabs guldläge ligger inte bara god ingenjörskonst, utan också väloljade svängdörrar mellan politikerna och industrin samt en total kravlöshet vid värvningar.

Men snart kan det vara slut på direkt övergångarna från kanslihus och högkvarter. I de 15 sista raderna på sidan 119 i försvarspropositionen som riksdagen tog veckan före midsommar sägs bland annat:

"Behovet av, och möjligheterna till att införa, ett karenssystem för personal som lämnar statsförvaltningen till förmån för försvars- och säkerhetsindustrin bör ses över."  

Folkpartiets försvarsexpert Allan Widman har kämpat för ett karenssystem i tio år och är nöjd:
– Nu måste det till en utredning som tar fram skarpa förslag. Vi kan ju titta på Norge eller Storbritannien som har väl fungerande karensregler.

Men ska staten betala folk för att inte jobba då?
– Det finns fallskärmar för de flesta höga positioner. Med de ersättningar som då faller ut tror jag inte att någon ska lida nöd.

Vem har tjänat på det regellösa svenska systemet?
– När jag blickar tillbaka är det nog Saab som gjort flest rekryteringar från Försvarsmakten och politiken. Det har säkert givit Saab konkurrensfördelar som nu får företaget att framstå som vår viktigaste försvarsindustri.

FAKTA/Saabs värvningar
Jan Nygren
SSU-ordförande och motståndare till Jas-projektet när regeringen Palme beställde nya stridsflygplan 1982. Tvärvände och blev statssekreterare i försvarsdepartementet åren 1988–1991.    Räddade Jas från nedläggningshot efter det första haveriet 1989. Satt 1992 i styrelsen för vapenbeställaren FMV. Samordningsminister åt Ingvar Carlsson 1994–1996 med ansvar för vapenexport. Tackade nej till att bli ny partiledare för socialdemokraterna. Värvades 2000 till Saab där han blev vice vd. Blev ordförande i SOFF, Säkerhets- och försvarsföretagen. Nu lobbyist vid ISAK och utsågs av regeringen den 1 april till ordförande för FMV, som köper från Saab.  

Jonas Hjelm
Statssekreterare åt försvarsminister Leni Björklund (S) 2002 –2006. Förhandlade 2005 fram Saudiavtalet som gav Saab cirka fem miljarder kronor vid export av Erieyeradarn till diktaturen. Efter valförlusten 2006 värvades han av Saab som vice vd och marknadschef.  

Per de la Gardie
Ekonom som jobbade på försvarsdepartementet 2002 - 2007, då han värvades av Moderaterna till samordningskansliet på statsrådsberedningen. Året därpå på finansdepartementets budgetavdelning med ansvar för statliga bolag och försvar. 2012 politiskt sakkunnig på kulturdepartementet. Värvades 2013 till Saab som PA-direktör.  

Thomas Johansson
Pressekreterare åt Leif Pagrotsky, S-politiker i Södertälje värvades till Saab som chef för corporate communications.  

Michael Mohr
Jobbade på försvarsdepartementet och var sekreterare i förra försvarsberedningen. Gick till Saab som PA-chef.

Sebastian Carlsson
Pressekreterare åt Fredrik Reinfeldt, som 2012 värvades som Saabs presschef.  

Kent Harrskog
Flygvapenchef 1994–1998, var som sakkunnig hos Leni Björklund med om att skriva Saudiavtalet. Värvades 2006 till Saab där han mest arbetat med Jasexport.  

Fhleming Christensen
Brigadgeneral som 2003 värvades till Saab, nu biträdande chef för Security and Defence Solutions.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev