Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Smutskastad av partivännerna

Publicerad: 10 juli 2008, 07:47

ALMEDALEN. Nu väljer toppmoderaten och socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén att tala ut om den mycket avancerade smutskastningskampanj som var nära att knäcka honom under våren. – Det här är ett extremt exempel på negativ kampanj. Med svenska mått mätt är det här extraordinärt, säger Gunnar Axén.


KAFKAARTAT. Gunnar Axén beskriver processen som Kafkaartad och ger medierna en stor del av skulden för den falska ryktesspridningen.Han överväger nu om han ska vidta rättsliga åtgärder. Det gäller även den grupp som spridit ryktena om honom. Foto: Andreas Elgstrand.

Resumé möter den tidigare JKL-konsulten på plats i Almedalen. Under det senaste halvåret har en liten kampanjgrupp i det egna partiet spridit rykten om att Gunnar Axén misshandlat sin sambo.

Syftet var att krossa hans politiska framtid.

– Det har varit en Kafkaartad process, säger Gunnar Axén.

Kampanjen har spridits med professionell precision och medierna var inte sena att haka på.

Berätta vad du har blivit utsatt för?
– En mycket obehaglig ryktesspridning som har gått ut på att jag har gjort mig skyldig till misshandel. De här ryktena har spridits under en längre tid inom moderaterna lokalt i Norrköping. I december blev jag medveten om att några personer inom partiet försökte plantera de här ryktena i lokala medier. Då lyckades de inte, men de gjorde förnyade försök under lång tid. Först i april nådde de framgång och uppgifterna publicerades.

För Gunnar Axén blev publiceringen en mardröm. Han påstods ha misshandlat sin sambo, en tidigare högt uppsatt lokalpolitiker, trots att det inte fanns någon anmälan och trots att hon nekade till att det ska ha skett.

Men bland motståndarna i det egna partiet fanns skickliga mediestrateger.

– När medierna började skriva om de här ryktena namngavs jag inte till en början. Då kom ett anonymt brev till åklagaren mot den icke namngivna riksdagsledamoten som det skrevs om i medierna. Utifrån det anonyma brevet startade åklagaren i Norrköping en förundersökning utan att veta mot vem. Bara några timmar senare publicerade Östgöta Correspondenten mitt namn och min bild. Helt utan att någon myndighet har fastslagit att det är mig det handlar om. Det var ett av fl era grova övertramp från massmediernas sida.

Är du oskyldig till anklagelserna?
– Ja. Jag har heller aldrig anklagats i formell bemärkelse och har aldrig varit delgiven misstanke om brott. Åklagaren har konstaterat att inget brott har begåtts.

Varför tror du att du blev utsatt för det här?
– Bakgrunden är ett politiskt politiskt hämndbegär och egna maktambitioner. Man ville åt min riksdagsplats, antingen nu direkt eller inför valet 2010. Strategin har varit att få min person ifrågasatt.

Du har en bakgrund som pr-konsult på JKL. Är inte den här typen av negativa kampanjer ovanlig?

– Det här är ett extremt exempel Med svenska mått mätt är det här extraordinärt.

Den 19:e maj avskrev åklagaren Björn Ericsson fallet. Till Realtid sa han då ”Jag har gjort den bedömningen att ett brott inte har förövats”.

Hur drabbade kampanjen dig?

– Det var väldigt jobbigt. Jag fokuserade på att fullfölja mina uppdrag och jag tycker att jag lyckades väl. Att fokusera på arbetet var ett sätt att hålla ifrån sig det som pågick. Men det tog väldigt mycket på krafterna.

Gunnar Axén är kritisk till hur medierna agerat. Uppgifterna publicerades både lokalt, regionalt och nationellt.

– Jag har inte ens varit polisanmäld och inte kallad till förhör. Trots det har jag hängts ut som jag vore misstänkt eller anklagad. Det har jag aldrig varit.

Gunnar Axén överväger nu om han ska vidta rättsliga åtgärder mot medierna.

Detsamma gäller den grupp som har spridit uppgifterna om honom.

Gunnar Axén uppger själv att han har dokumenterat bevis som skulle räcka för att styrka förtal.

Hur mår du i dag?

– Någorlunda bra, men det tar ett tag att hämta sig från en sådan här erfarenhet. Jag har haft ett starkt stöd från min sambo.

Är svenska riksdagsledamöter medvetna om att det här kan drabba dem?
– Faktum är att många kollegor har kommit fram till mig under den här processen och sagt att det här hade kunnat drabba dem på samma sätt. Jag hade aldrig tidigare trott att man kunde bli utsatt för det här, men det kan nog hända vilken ledamot som helst.

Finns det något sätt att skydda sig?
– Nej.

Claes de Faire

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.