Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Södra teaterns anti SD-kampanj stoppas

Publicerad: 24 oktober 2017, 06:41

Meddelandet till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Södra teatern fick dra tillbaka budskapet "Fuck SD" efter hatmejl, Facebook lugnar oroliga företag och medier och TV4:s vd kallar Martin Timell för "Rötägg". Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Martin TimellCasten AlmqvistFacebookPR-ByråerMorgonsvepet

Det var i förra veckan som Södra teatern meddelade att de ger bort reklamytor på Södermalm i Stockholm för att visa att de tror på ett öppet och demokratiskt samhälle. Ytorna skulle ge plats åt folkets budskap till de förtroendevalda. Då passade även bolagets vd Ingmari Pagenkemper att bidra till kampanjen med budskapet "Fuck SD", vilket i sin tur fick SD att reagera starkt.

Redan under torsdagen plockades kampanjens affischer ner. Att kampanjen avbrutits blev dock inte offentligt förrän i går. Ingmari Pagenkemper skrev under gårdagen själv ett meddelande på teaterns egen sajt om att hon fått "en uppsjö av hatiska mejl" under helgen.

– De må vara så att mitt meddelande inte var konstruktivt, men jag som privatperson uttryckte min frustration mot ett parti som står för precis allt jag avskyr. Jag anser att SD är ett hot mot yttrandefriheten och demokratin genom att exkludera en stor del av Sveriges befolkning. Vi måste stå rakryggade, det går inte att tiga ihjäl förtryck. Så – FUCK SD, skriver Ingmari Pagenkemper på sajten.

Oron: Den organiska räckvidden störtdyker
Facebook genomför just nu ett test på ett alternativt nyhetsflöde, så kallat Explore Feed. Detta görs i Sri Lanka, Bolivia, Slovakien, Serbien, Guatemala och Kambodja. Tanken är att News Feed ska innehålla vänners uppdateringar och sponsrade inlägg, medan Explore Feed ska innehålla gratis inlägg från sidor man följer. Detta skulle i så fall resultera i att den organiska räckvidden sjunker markant. I en av testländerna, Slovakien, har det till exempel visat sig att den organiska räckvidden har sjunkit med två tredjedelar för de 60 största Facebooksidorna bara över en natt.

Men nu lugnar Facebook upprörda företag och medier. I ett blogginlägg skriver Adam Mosseri, chef för News Feed, att det inte i nuläget inte föreligger några planer på att rulla ut två separata feeds i övriga världen.

"Målet är att förstå om människor vill ha separata flöden för personligt och publikt innehåll. Vi kommer att lyssna på vad användarna säger efter testperioden för att se om det är någon idé att rulla ut på övriga marknader. Det finns dock ingen plan på att göra detta nu, inte heller på att låta alla företag betala för att få spridning på allt sitt innehåll. Tyvärr har vissa missförstått vår intention", skriver han.

Casten Almqvist om Timell: Rötägg
Under måndagskvällen gav TV4:s vd Casten Almqvist intervjuer om hur mediebolaget hanterat skandalen kring Martin Timell. Casten Almqvist kallade bland annat tv-profilen för "enskilt rötägg". Han sa också att han önskade att man agerat tidigare. Det var för någon vecka sedan som kvinnor började träda fram och vittna om att Martin Timell uppfört sig sexistiskt under inspelningarna av Äntligen Hemma. Han ska enligt kvinnorna dessutom ha begått övergrepp. Det fick TV4 att helt bryta med Martin Timell under måndagen.

Tidigare militärer utreder Aftonbladetprofilen
Enligt uppgifter till Expressen är det säkerhetsbolaget 2Secure som kopplats in på Aftonbladet för att göra en utredning om den våldtäktsanklagade medarbetaren. 2Secure består till stor del av ex-poliser och ex-militärer. Det var i sviterna av att filmproducenten Harvey Weinsteins anklagades för sexuella trakasserier som en mediekvinna trädde fram och riktade anklagelser mot en anställd på Aftonbladet. Han har nu tagit timeout från tidningen.

Källor: Snapchats Spectacles en flopp
Inför att Snapchats glasögon Spectacles skulle lanseras för något år sedan var hajpen stor. Men nu har försäljningen inte alls gått som Snapchat hoppats. Tvärtom sitter företaget nu på ett enormt lager med osålda enheter. Det uppger källor för The Information. Tidigare denna månad sa bolagets vd Evan Spiegel att man sålt över 150 000 exemplar av glasögonen – fler än beräknat. Men nu visar alltså The Informations källor på något annat.

Efter anklagelserna: Weinstein Company utreds
De senaste veckorna har ett dussintal kvinnor vittnat om sextrakasserier och övergrepp från filmproducenten Harvey Weinstein. Det leder nu till att Eric T. Scneiderman, högste jurist i delstaten New York, öppnar en utredning mot bolaget Weinstein Company. Syftet är att avgöra om medborgerliga rättigheter har kränkts. För att avgöra detta har åklagaren begärt att få ut anmälda trakasserier och eventuella uppgörelser från företaget. Det skriver The New York Times.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.