Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Södra Teaterns vd i nya kampanjen: F*ck SD

Publicerad: 19 oktober 2017, 13:24

Södra Teatern ger bort reklamytor på Södermalm i Stockholm för att visa att de tror på ett öppet och demokratiskt samhälle. Bolagets vd Ingmari Pagenkemper bidrar till kampanjen med budskapet "Fuck SD". Nu rasar partiet mot hennes uttalande.


Med ett år kvar till valet släpper Södra Teatern kampanjen #politisktmeddelande. Ett initiativ där bolaget ger bort 50 reklamytor på elskåp och husväggar på stadsdelen Södermalm i Stockholm.

Via teaterns hemsida kan vem som helst få publicera sitt meddelande på sociala medier och adressera det till valfri politikern. Södra Teaterns marknadschef kommer sedan att välja ut 50 budskap som får pryda de offentliga ytorna.

"Vi tror på ett demokratiskt och öppet samhälle där alla ska kunna göra sin röst hörd", skriver teatern på sin hemsida.

Under onsdagskvällen drog Södra Teaterns vd Ingmari Pagenkemper igång kampanjen med följande budskap riktat till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas ledning är starkt kritiska till Södra Teatern-vd:ns uttalande och anser att det spär på politikerföraktet.

– Vi är i en situation idag där hotbilden mot folkvalda är extrem. Det är därför väldigt beklagligt att Södrateatern och dess VD Ingmari Pagenkemper lägger pengar på att uppvigla till ett hätskt debattklimat, samt att normalisera hatretorik mot våra folkvalda, säger Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein till Resumé.

Han poängterar att det är särskilt anmärkningsvärt att det är Ingmari Pagenkemper som ligger bakom budskapet och passar även på att ta upp de incidenter som skett under året då två av Södra Teaterns klubbar tvingats stänga ner.

– Med tanke på att Södra Teatern blev tvungna på stänga ner sin nattklubbsverksamhet på grund av våld och sexuella övergrepp, så känns det som att dess VD borde lägga sin tid på annat än att hetsa mot landets folkvalda.

Resumé når Ingmari Pagenkemper som berättar att hennes affisch som satts upp i anslutning till Södra Teatern redan rivits ner.

Varför gör ni kampanjen?
– Därför att Södra Teatern har som slogan och värdegrund att vi välkomnar de som välkomnar alla. Redan där gör vi ett ställningstagande kring alla människors lika värde. Vi vill utöva våra demokratiska rättigheter och ge en röst till de som inte ha råd.

– Om några månader kommer de politiska partierna att smacka upp affischer med sina budskap över hela staden. Men det har inte vanliga medborgare råd med och då vill vi ge dem chansen att uttrycka sina åsikter. Jag gjorde första posten och vi har inte fått så många fler bidrag än, men vi är spända av förväntan inför vad som ska komma.

"Fuck SD" i ditt budskap. Varför då?
– Därför att jag tycker det är otroligt viktigt att stå upp för de svaga i samhället. Sverigedemokraterna ser ner på svaga människor. Jag föraktar partiet, deras värderingar och jag föraktar de som jobbar för dem.

När du säger "Fuck SD". Vad menar du då?
– Att jag vill att det här partiet ska självdö. Det är ett tydligt budskap som är lätt att ta till sig och min förhoppning är att folk ska vakna och inse att det här partiet är från helvetet.

Är personer som röstar på Sverigedemokraterna inte välkomna till Södra Teatern?
– Det står inte skrivet i pannan på folk och vi har säkert flera som röstar på SD i lokalerna. Det vi kan göra är att vara tydliga med var vi står. Att vi tar stark ställning mot ett parti som inte välkomnar alla människor.

Hur tror du att ditt budskap "Fuck SD" bidrar till det politiska samtalet?
– Ingen aning, det återstår att se. Förhoppningsvis fångas det upp och får spridning så att fler kan ta del av det. Vi har inte fått in så många andra bidrag än. Men det ska som sagt bli jättespännande. Jag har fått många hejarop i mejl och på sociala medier.

Ni gör iniativet för att visa att ni står för ett öppet och demokratiskt samhälle och inleder med att gå hårt åt ett av de folkvalda partierna. Är inte det problematiskt?
– Det vet jag inte. För mig är det viktigt att ta ställning mot ett parti med SD:s värderingar med ett år kvar till valet.

– Jag är tydlig med att det här är mitt ställningstagande som vd och privatperson, inte Södra Teaterns. Vi har yttrandefrihet i Sverige och det här är mitt sätt att utnyttja den.

Joakim Wallerstein anser att ditt uttalande spär på politikerföraktet och uppviglar till ett hätskt debattklimat. Hur ser du på de anklagelserna?
– It takes one to know one. Det är med billiga poänger och tydliga budskap som mitt som SD jobbar. Men som vd för Södra Teatern och privatperson kunde jag inte bry mig mindre än vad han och hans parti tycker.

Kampanjen är en uppföljning på bolagets sociala experiment #offentligtmeddelande som lanserades i våras då 30 reklamytor gavs bort. Den gången gick inte Södra Teatern ut med uppmaningen att specifikt rikta budskapen till folkvalda politiker.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.