torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

SOK visste inte att Jöran Hägglund är pr-konsult

Publicerad: 1 oktober 2013, 10:27

SOK:s ordförande Stefan Lindeberg och pr-konsulten Jöran Hägglund.

Foto: Pressbild och Resumé.

SOK kände inte till att förre C-tungviktaren Jöran Hägglund är pr-konsult och tidigare anställd av SOK-sponsorn Vattenfall när han anlitades för att utreda möjligheterna för ett svenskt vinter-OS 2022. Hägglund är handplockad av SOK personligen, men arvodet går via pr-byrån Nordic Public Affairs som i övrigt håller sina uppdragsgivare hemliga. – Hägglund har arbetat på SOK:s storsponsor Vattenfall och är pr-konsult – de borde de ha utsett någon mer oberoende. Jöran Hägglund är för insyltad, säger Torbjörn Björlund, idrottspolitisk talesman för Vänsterpartiet.

Ämnen i artikeln:

Jöran HägglundSOKNordic Public Affairs

MH

Magnus Helander


När Resumé når SOK:s ordförande Stefan Lindeberg säger han att han varken kände till att Jöran Hägglund jobbat på SOK:s storsponsor Vattenfall så sent som fram till februari i år eller att Hägglund numera är pr-konsult på Nordic Public Affairs. Jöran Hägglund fick uppdraget av SOK i somras.

– Jag kände inte till att han jobbat på Vattenfall och att han  är pr-konsult när jag kontaktade honom, men vad spelar det för roll? Vi sökte kompetens  i form av att kunna överblicka stora komplexa frågor och hans tid inom politiken är en viktig erfarenhet. Vi fick tips om honom, och eftersom han var tillgänlig och intresserad valde vi honom. Jag förstår inte vad du är ute efter, säger Stefan Lindberg.

Han har jobbat hos er storsponsor Vattenfall och hans uppdragsgivare på pr-byrån är hemliga, finns det inte anledning att ställa frågor om hans eventuella dolda intressen?
– Ha ha, nej verkligen inte.

Borde ni inte ha kollat upp vad han jobbar med?
– Jag har annat för mig, jag har inte tid med det här.

Jöran Hägglund säger att han handplockades personligen av SOK men att arvodet går via byrån Nordic Public Affairs där han är senior advisor.

Jöran Hägglund ser inga problem med att han fått uppdraget, trots att hans och byråns uppdragsgivare i övrigt inte är officiella.

Han ser inte helelr några problem med kopplingen till Vattenfall.

–      Jag har pratat med näringslivet för att rent allmänt undersöka intresset för ett svenskt vinter-OS och jag har även pratat med Vattenfall. Men i den delen finns inga kopplingar mellan mig och Vattenfall, jag var aldrig med i förhandlingarna om sponsring av SOK när jag var på Vattenfall, säger Jöran Hägglund.

Mellan 2006 och 2010 var han statssekreterare i näringsdepartementet hos Maud Olofsson och har tidigare varit landstingsråd i Jämtlands läns landsting och partisekreterare för Centerpartiet. Att han är jämtlänning innebär ingens jäv-situation, menar han, trots att Åre är en tänkbar arrangörsort tillsammans med Stockholm.

–      Snarare tvärtom, säger Jöran Hägglund.

Även pr-byrån JKL är inkopplad i utredningen som "utredningssekretariat". JKL håller också sina uppdragsgivare hemliga.

–      Det är viktigt att påpeka att det inte finns någon anledning för mig att lägga något tillrätta för att det ska se bra ut. Min uppgift  har varit att höra med näringslivet om intresse finns för att stödja en svensk kandidatur, säger Jöran Hägglund.

Vänsterpartiets idrottspolitiske talesman Torbjörn Björlund tycker att det är olämpligt att Jöran Hägglund fått uppdraget.

–      SOK borde sköta det här själva. Klarar de inte det borde de ha utsett någon mer oberoende. Jöran Hägglund är för insyltad i den kommersiella delen av den olympiska rörelsen, säger Torbjörn Björlund till Resumé.

Vänsterpartiet ställer sig annars positivt till en svensk kandidatur om det går att säkerställa en samhällsvinst och att det lokala näringslivet inte röjs undan till förmån för storsponsorerna.

Vid en presskonferens i dag klockan 16 i dag ska Jöran Hägglund meddela vad han kommit fram till.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev