Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

"Som politisk reporter är man en enmansredaktion"

Publicerad: 4 december 2014, 14:16

Karl-Johan Karlsson tycker det är skönt att byta sida.

Den nyss avhoppade politiske reportern Karl-Johan Karlsson kommer in i nyvalet som Centerpartiets mediestrateg. Efter att ha bevakat supervalåret för Expressens räkning tycker han att det är skönt att byta sida. – Att få rivstarta mitt nya jobb på det här sättet känns otroligt spännande och mycket mer lockande än att bevaka ännu ett val som politisk reporter, säger han.


Ämnen i artikeln:

Karl-Johan KarlssonCenterpartietExpressen

Resumé har tidigare rapporterat om att Karl-Johan Karlsson, efter sina åtta år på Expressen där han rapporterat om fem val, byter jobb. Nu berättar han att han funderat på det länge.

– Jag har lekt med tanken för att kunna vara med och påverka och bidra till ett bättre Sverige. Jag har alltid varit en tyckande politisk person i botten. Hade jag vetat om nyvalet hade jag ändå velat byta jobb.

På Centerpartiet börjar han den 12 januari.

– Jag ska vara helt ärlig och säga att om jag varit politisk reporter i det här läget hade det varit tungt, säger han.

En anledning till det menar han är den förändrade situationen för de politiska reportrarna på redaktionerna.

– Nu ska man inte bara skriva för ett medie, utan både löpande för nätet och sedan även lämna till papperstidningen. Utöver det ska man göra live-tv, uppdatera liveflödet, twittra och instagramma. Som politisk reporter är man en enmansredaktion, säger han och fortsätter:

– Det vore en sak om redaktionerna nyanställer, men nu skär de ju snarare ner. Det blir mindre och mindre personal men tyngre och tyngre arbetsbelastning – under valrörelsen märkte jag det på branschkollegor. Många skakar på huvudet och frågar sig vad det är man håller på med.

Men han tror inte att det finns någon risk för att några av hans gamla kollegor går in i väggen.

– Politiska reportrar överlag är lojala, plikttrogna och har hög arbetskapacitet. De fixar detta – även om ett val som det i höstas brukar innebära en mental urladdning när det är över. Men Expressen har flera relativt nya politiska reportrar med ny kraft, så de kommer säkert klara sig bra. Sen har de ju Niklas Svensson, en Duracell-kanin som skulle fixa tio extraval utan att tröttna.

Nu slängs du lite oväntat in i ett nytt val från ett annat håll. Vad ser du för utmaningar i det?
– Att se till att Centerpartiet ligger kvar i den positiva loopen vi befinner oss i just nu.

Vad ska du ta tag i mer konkret?
– Generellt handlar mitt nya jobb om att jag ska vässa politiska förslag och utspel så att de landar rätt i media. Jag vet hur journalisterna tänker, eftersom jag tills för bara några veckor sedan själv tänkte de tankarna. Jag vet vad man ska undvika för att slippa negativ rapportering och hur man lockar fram positiva vinklar. Jag kommer givetvis använda alla kontakter jag har bland de politiska reportrarna på Sveriges redaktioner.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.