Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Spelar på en ny scen

Publicerad: 4 december 2010, 10:55

Mest känd är hon framför kameran. Men Ebba Hultkvist lägger karriären i rampljuset åt sidan för att i stället sköta arbetet bakom kulisserna. Möt pr-byrån Westanders senaste nytillskott.


Ämnen i artikeln:

WestanderEbba Hultkvist

Ebba Hultkvist byter skådespelarkarriären mot pr-arbete hos Westander. Foto: Fredrik Thambert.

En liten klinik på en ö. En pappa som är doktor och skärgårdsbor i behov av vård. Ebba Hultkvist blev riksbekant med hela svenska folket efter rollen som Wilma i ”Skärgårdsdoktorn”. Men nu är det tio år sedan hon slog igenom i den klassiska SVT-serien. I dag är det spelet bakom kulisserna som gäller. Nyligen rekryterades hon till Westander och ser fram emot en karriär inom pr och varumärkeshantering.
– Det känns väldigt positivt hittills. Jag har varit här i en månad men tiden har gått fort, säger Ebba Hultkvist när Resumé träffar henne på det nya kontoret.

Nyligen tog hon sin examen från Handelshögskolan i Stockholm och parallellt med studierna arbetade hon tillsammans med Linda Skugge och hjälpte till med att bygga upp verksamheten i hennes pr-byrå. Tidigare jobbade de med ett projekt för Natur och Kultur och samarbetet fortsatte sedan i ett drygt år.
– Vi är båda uppväxta i Sollentuna, så vi kände till varandra sedan tidigare. Det var jättespännande att arbeta med henne, och det var en kul resa att vara med på, säger hon.

Ebba Hultkvist är en extremt driven person vars nyfikenhet för henne mot nya utmaningar. För tre år sedan, mitt under studierna på Handelshögskolan, undrade TV4 om hon inte ville vara med och tävla i ”Let’s dance”. Med dagliga träningar och direktsändningar i veckosluten var schemat fullspäckat. Trots det intensiva tempot fortsatte hon att plugga under tiden.
– Jag fick telefonsamtalet när jag satt och gjorde en ­finansuppgift. Det var en otrolig kontrast. Men jag kände att det lät väldigt roligt, så jag tackade ja, säger hon.

Som skådespelare och tv-profil är Ebba Hultkvist van vid uppmärksamheten och vet hur man handskas med medierna. Den kunskap som hon har samlat på sig under åren kommer väl till pass i hennes nya yrke. Men i stället för att själv stå i rampljuset handlar det om att hjälpa andra att nå ut med sina budskap.
– När jag var 17 år fick jag i en intervju ge mina bästa tips på hur man handskas med journalister. Det är klart att jag har erfarenheter och att jag kan använda dem nu, säger hon.

Vad som händer med skådespelarkarriären står skrivet i stjärnorna. Ebba Hultkvist känner fortfarande mycket för teater och musik, som hon har ägnat en stor del av uppväxten åt, men drivs främst av utmaningarna som det nya jobbet erbjuder. Att få arbeta med flera typer av uppdragsgivare i deras pr-arbete är något som hon ser väldigt mycket fram emot.

Vad har du för plan nu framöver då?
– Det är bra med mål, men jag har aldrig haft en plan. Det viktigaste är att ha det bra och göra något som är kul och utvecklande. Jag måste ha en lust till det jag gör. Sedan är det allra viktigast att vara lycklig på det privata planet.

Och vad vore motsatsen till det?
– Då skulle jag vara ensam och jobba med något som jag tycker är tråkigt, där jag inte utvecklas. Men då får man såklart se till att försöka ändra på det, säger Ebba Hultkvist.

Ebba Hultkvist

Ålder: 27 år Född: I Sollentuna utanför Stockholm Bor: Vasastan Familj: Förlovad Tjänar: 96 108 kronor (taxeringsår 2010, pluggade) På fritiden: Umgås med familj och vänner, tränar och äter god mat Senaste film: ”Hämnden” Bäst på tv: ”Stjärnorna på slottet” Läser: ”Hypnotisören” av Lars Kepler Lyssnar på: Olika listor för olika tillfällen: städning, middag, party och så vidare Främsta drivkraft: Nyfikenhet Ser jag fram emot nu: Att det ska bli fredagskväll Gör om 40 år: Skulle vara kul med barnbarn och att resa och hålla i gång med intressen

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

WestanderEbba Hultkvist

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.