Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Sponsorhaveri hotar DN-Galan

Publicerad: 16 oktober 2012, 09:09

Usain Bolt

Foto: Skrämdump från SVT Play

DN-galans starke man Rajne Söderberg lämnade organisationen i våras efter interna konflikter. Hans avhopp har resulterat i miljonförluster för tävlingen sedan Nike sagt upp kontraktet. Organisationen utreder nu om den förre gala-bossen tagit sig friheter i kontraktskrivningen med Nike.


Ämnen i artikeln:

Usain BoltDN-galan

Rajne Söderberg ledde DN-galans organisation i över tjugo år. Efter bitter konflikt med medarbetarna lämnade han organisationen i våras.

De senaste åren har galan lockat till sig stjärnor som Usain Bolt, Yelena Isinbayeva och Asafa Powell. I SVT har galan sänts för en miljonpublik och så sent som 2011 fick DN-galan mest medieutrymme av alla Diamond League-galor i friidrott. Nu hotas festen på Stockholms Stadion av ekonomiska bekymmer i miljonklassen.

Sponsoravtalet som DN-galan hade tecknat med skojätten Nike var knutet till Söderbergs namn. Konsekvensen blev följaktligen att Nike sa upp kontraktet direkt efter hans sorti. Det uppger SVT Sport.
– Det har vållat oss betydande ekonomisk skada, säger den nye ordföranden Jan Kowalski till SVT Sport.

Enligt uppgifter handlar det om ett par miljoners bortfall per år, under en sammanlagd period på tre år.
-Vi är överraskade över den avtalsskrivningen, den var inte känd för ens i våras för mig och övriga ägare, säger Jan Kowalski till SVT Sport.

Enligt uppgift till SVT Sport utreder nu organisationen kontraktsskrivningen med Nike som avviker från praxis. Nu ställer sig den nya organisationen frågan om deras förre bas tagit sig friheter utöver sitt uppdrag. Eller om styrelsen gett honom frihet i avtalsfrågor.
-Det är en såkallad "Keyman-clause" som inte är helt ovanlig i sponsorsammanhang. Det är ganska vedertaget ute i Europa och övriga världen att det finns en sån här klausul i avtalen, säger Rajne Söderberg till SVT Sport.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Usain BoltDN-galan

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.