lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Spotify i öppet brev: hotar att välja bort Sverige

Publicerad: 12 april 2016, 06:49

Foto: Colourbox.

Grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon sätter press på politikerna. Ta tag i problemen eller gå miste om tillväxt, lyder budskapet. Bland annat vill de göra det enklare och billigare att göra anställda till delägare.

Ämnen i artikeln:

Daniel EkSpotifyMartin Lorentzon

FT

Fredrik Thambert


På tisdagsmorgonen publicerar Spotifys grundarduo ett öppet brev som riktar sig direkt till Sveriges politiker.

"Sverige har just nu ett momentum. Etablerade startups som Spotify, Skype, King, Mojang och Klarna utgör tillsammans med mängder av andra nystartade företag och tillgången till kapital ett kluster med högt förädlade tjänster som leder till sysselsättning, skatteintäkter, innovationsförmåga och lockar talanger från hela världen" skriver de.

Men allt är lång ifrån frid och fröjd. Istället finns det en rad problem som behöver addresseras. Annars riskerar vi att gå miste om tillväxt, menar de:

"Är vi ett land som tror att tillväxten också kommer komma från snabbväxande nya bolag eller tror vi att det är den traditionella industrin som kommer stå för tillväxten?
Om vi också tror att det är nya bolag, eller snabbväxande teknikbolag, ja då är vi en bra bit efter, och värre än så, vi är på väg åt fel håll".

Sedan leverar Daniel Ek och Martin Lorentzon ett ultimatum:
"Vi tvingas därför nu konstatera, att om inga förändringar sker, så måste vi överväga att expandera mer i andra länder istället för Sverige".

Spotifys önskelista till politikerna i tre punkter:

1. Tillgången på bostäder, i synnerhet hyresrätter, måste öka.
2. Utbildningssystemet måste utveklas – vi behöver utbilda fler programmerare och utvecklare för att tillgodose efterfrågan.
3. Skattereglerna måste förändras. Spotify vill göra det enklare och billigare att göra medarbetare till delägare och ge ut personaloptioner.

"Att skattereglerna i praktiken i Sverige gör det omöjligt med personaloptioner är väl känt och därför har en utredning arbetat med denna fråga under flera år. De har nu presenterat sitt förslag och det finns tyvärr bara en sak att göra med utredningen: kassera den omedelbart!" skriver Spotify.

De jämför situationen i Sverige med andra länder och konstaterar att vi har svårt att konkurrera på en global talangmarknad.

"Vi sitter nu med frågan om vi ska växa i Stockholm eller i New York. I USA beskattas optioner för den anställde som inkomst av kapital med en skattesats på 15–20 procent, i Tyskland är nivån 25 procent. I Sverige räknas det i dag som inkomst av förvärvsarbete och beskattas således med 70 procent. I Sverige måste arbetsgivaren betala sociala avgifter på personaloptionens hela värdeökning. I USA är motsvarande kostnad 0" skriver de för att till sist uppana:

"Nu krävs snabba åtgärder, annars riskerar Stockholm och Sverige att förlora i den globala konkurrensen. Och mer konkret, tusentals Spotifyjobb till USA istället för Sverige. Nu är tid för handling. Politiker — your move!".

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev