Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Springtime förtegna om uppdraget för skandalfonden

Publicerad: 19 oktober 2016, 07:25

Springes vd Paul Roswall.

Foto: Pressbild

Falcon Funds kan ha blåst svenska pensionssparare på 1,5 miljarder kronor. Springtime är pr-byrån som hjälper det polisanmälda bolaget med pressmeddelanden och mediebevakning. I våras hjälpte de även den utpekade huvudpersonen Emil Amir Ingmanson när han granskades av Kalla Fakta.


Ämnen i artikeln:

SpringtimePensionsmyndighetenPR-Byråer

Frågetecknen kring fondbolaget Falcon Funds blir allt fler. Affären ser ut att kunna bli en av de största ekobrottshärvorna i Sveriges historia.

Förra veckan slog Pensionsmyndigheten larm om att av de 2,4 miljarder kronor som pensionssparare investerat i bolagets fonder, kan 1,5 miljarder ha gått upp i rök. Orsaken är att de inveserats i illikvida tillgångar där värdet inte går att säkerställa.

Men myndigheten har polisanmält bolaget till Ekobrottsmyndigheten. Över 20.000 sparare är drabbade och det är oklart om de kommer att få tillbaka sina pengar.
– Det som har hänt i Falcon-affären är mycket allvarligt. Det finns goda skäl att tro att det är brottslig verksamhet som ligger bakom det här, sa Katrin Westling Palm, generaldirektör för Pensionsmyndigheten till DI i förra veckan.

Detta förnekar dock Falcon Funds.

Falcon Funds är registrerat på Malta och styrelseordförande är Tonio Fenech som tidigare varit finansminister i landet. I torsdags bemötte bolaget Pensionsmyndighetens anklagelser i ett pressmeddelande – dock utan officiell avsändare eller kontaktuppgifter:
"Styrelsen för Falcon Fund delar inte den svenska Pensionsmyndighetens oro över värdet av fonderna" hette det.

Bakom utskicken står den svenska pr-byrån Springtime, enligt Expressen.
– Vi representerar inte dem officiellt. Vi är inte kontaktperson åt dem. Vi hjälper styrelsen med att skicka ut pressmeddelanden och mediebevakning. De pratar inte svenska och har ingen representation här. Men vi talar inte för deras räkning, förklarade konsulten Lena Torlegård för sajten Dina Pengar.  

Vem eller vilka som ligger bakom den misstänkta pensionsbluffen är ännu inte klarlagt. Uppgifter till Dagens Industri gör gällande att utlandssvensken Emil Amir Ingmanson, med en rad konkurser bakom sig, har spelat en central roll. Själv förnekar han att han företräder Falcon Funds.

När Resumé når Springtimes vd Paul Roswall bekräftar han att Falcon Funds styrelse är deras uppdragsgivare. I övrigt är han förtegen om detaljerna.
– Vi vill gärna berätta vilka vi jobbar med när det är möjligt. Här är det ingen hemlighet att vi jobbar för dem. Sedan vill vi inte gå inte på detaljer kring uppdragen, annat än när uppdragsgivaren tycker att det är fine, säger han.

Hur länge har ni haft Falcon Funds som kund?
– När Falcon Funds började uppmärksammas i media så vände sig styrelsen till oss.

I våras avslöjade TV4-programmet Kalla Fakta de högst tvivelaktiga metoderna som användes för att få sparare att flytta över sina pensionspengar till fonden. I programmet intervjuades Emil Amir Ingmanson om sin relation till bolaget, och hävdade då att han endast är en "oberoende affärsman".

Springetimes vd Paul Roswall berättar nu att byrån även anlitades av Emil Amir Ingmanson i våras, samtidigt som han och Falcon Funds granskades av Kalla Fakta.
– Vi har haft ett begränsat uppdrag för Emil Amir Ingmanson, säger han.

Pensionsmyndigheten har anmält Falcon Funds till Ekobrottsmyndigheten för misstänkt svindleri. Har ni några etiska betänkligheter kring att jobba för ett sådant företag?
– Pensionsmyndigheten och Falcon har inte alls samma syn på vad som skett. Jag tycker att den här typen av diskussioner ofta blir väldigt förenklade. Du måste göra en avvägning från fall till fall, säger Paul Roswall.

Vet du mer om Springtime och Falcon Funds? Hör av dig till fredrik.thambert@resume.se. Du får vara anonym.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.