Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

SSU rasar mot Trafikkontoret

Publicerad: 24 augusti 2010, 15:26

Kampen om att få sätta upp valaffischer på Sergels Torg är tradition bland ungdomsförbunden. I år förlorade SSU, men nu anklagar förbundet Louise Bill vid Trafikkontoret för att ha gått MUF:s ärenden.


MUF:s affischer lutade mot räcket. Foto: SSU.

Det var natten mellan lördag/söndag som startskottet gick för att sätta upp affischer på Sergels Torg. Tidigt under lördagen var SSU på plats för att hinna före Muf. Men det dröjde inte länge förrän SSU blev bortmotade av Trafikkontoret under förvändningen att man inte får nyttja allmän plats på det viset.

Det hjälpte inte att SSU hävdade att man endast visar baksidan av affischerna:

– Vi frågade varför man agerade på det här viset och då sade man att det är Louise Bill, avdelningschef vid Trafikkontoret, som är ytterst ansvarig, säger Emilia Bjuggren, ordförande SSU Stockholm.

Vissa SSU:are ringde och vädjade till Louise Bill, men enligt Emilia Bjuggren var hon fullständigt oresonlig. 

Vid 18-tiden dök i stället ett hundratal MUF-medlemmar upp och slog en ring runt Sergels Torg så att inga andra ungdomsförbund skulle få möjlighet att sätta upp affischerna. Men detta hade Trafikkontoret inga synpunkter på och då var helt plötsligt förklaringen att det var helt ok så länge de inte lutade affischerna mot räckena, menar Emilia Bjuggren.

Enligt insatta källor till Resumé handlar det om att Louise Bill är den välkända moderaten Per Bills hustru och att Muf:arna ska ha fått tips från henne att det är olagligt att ställa affischerna mot räckena. Rådet var ställ er runt plattan och håll i affischerna:

– Det kändes verkligen inte som rent spel. Vi har också bildbevis på att även Muf:are lutade sina affischer mot räckena, säger Emilia Bjuggren.

Resumé har sökt Louise Bill, men hon hänvisar till pressansvarige Mats Freij:

– Vi har hanterat många valrörelser och politiska partier och det blir alltid bråk kring affischerna, särskilt mellan ungdomsförbunden. Vi hade en av tjänstemännen ute och han bedömde att SSU affischer satts upp för tidigt och att det inte skett enligt de regler som gäller, säger han.

Men hur ser du på kritiken mot er avdelningschef Louise Bill?

– Det är väl en rätt häftig konspirationsteori om man vågar påstå något sådant.  Trafikkontoret brukar inte hantera frågor på det viset, utan vår ambition är att ha en schysst fördelning och se till att reglerna följs, säger Mats Freij.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.