Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Stampen anlitar Prime – vill kritisera SVT

Publicerad: 17 april 2015, 12:05

Stampens huvudägare Peter Hjörne i "Uppdrag Granskning".

Foto: SVT.

UPPDATERAD. I veckan gjorde Uppdrag Granskning ett program om Stampens kris och ledningens höga ersättningar. Igår publicerade SVT en debattartikel av Viggo Cavling som sågar programmet. Nu använder pr-byrån Prime, som arbetar på uppdrag av Stampen, artikeln för att försöka få till kritiska vinklar mot public service. – Jag är inte anlitad av Stampen för att smutskasta SVT, säger byråns konsult.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningViggo CavlingPrimeSVTStampen

I onsdagens Uppdrag Granskning fick tittarna bland annat veta att Stampens tidigare vd Tomas Brunegård mörkat en option värd 15 miljoner kronor. Något som kan vara olagligt. Programmet redogör också för styrelse och ledningars höga ersättningar de senaste åren.

Men alla håller inte med i bilden som förmedlas i programmet. Resumés förre chefredaktör Viggo Cavling riktar hård kritik mot det i en debattartikel på SVT Opinion. Under rubriken "SVT sätter sig på löjligt höga hästar" skriver han bland annat:

"Jag förstår att många i Uppdrag granskningsredaktion i den mörkröda arbetarstaden Göteborg saknar grundläggande kunskap i marknadsekonomi. Men sanningen är att Peter Hjörne och hans direktörer har all rätt i världen att göra dåliga affärer i sitt eget bolag. Det är inte kriminellt att ta ut lön och dela ut bonus".

Nu har en konsult på pr-byrån Prime, som har Stampen på kundlistan, hört av sig till Resumé. Han tar upp Viggo Cavlings debattartikel och kommer utifrån den med förslag på nyhetsvinklar som är kritiska mot programmet.   

"Tänker att man kan göra en rak nyhet på detta eller "hallå där" på temat. Eller kolla hur SVT svarar på kritiken i relation till Edit och public serviceuppdraget samt hur de med statliga medel konkurrerar inte minst med lokaljournalistiken" skriver konsulten, som är öppen med att han jobbar med Stampen, i ett mejl.

Konsulten trycker särskilt på det faktum att SVT varit i skottgluggen den senaste tiden.  

"Borde ju kunna vara intressant och relevant just när SVT ju är i blåsväder kring Edit och andra satsningar och mediedebatten kring public service som helhet rullar" skriver han.

På Resumés fråga om hur länge byrån har jobbat med Stampen, samt vad uppdraget består i, svarar han:
– Prime har jobbat strövis med dem sedan 2013, bland annat med strategiarbete för Stampen Media Partner och Marknadschefsindex. Så jag vet inte om det är någon nyhet direkt. Tänkte mest att det kunde vara intressant att skriva om mediedebatten

Efter Resumés publicering säger han:
– Jag är inte anlitad av Stampen för att smutskasta SVT. Jag följer mediedebatten och eftersom jag har jobbat med dem har jag så har klart följt den med de glasögonen. Jag tipsade på eget bevåg och inte på uppdrag av Stampen.

Viggo Cavling själv säger sig inte ha fått betalat av någon annan än SVT för att skriva sin debattartikel.  Han känner heller inte till att Prime använder sig av den för att försöka få till kritiska vinklar mot SVT.  
– Nej, det gör jag inte. Men det tycker jag bara är bra att de gör, säger han.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.