onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Strömhopp från Vattenfall

Publicerad: 28 april 2010, 14:26

Först public relations-chefen Anna-Karin Wallberg, sedan nordiska presschefen Erik von Hofsten. Nu hoppar även koncernens presschef Mark Vadasz av från Vattenfalls kommunikationsavdelning. Enligt uppgift ligger missnöje med kommunikationschefen Elisabeth Ström bakom avhoppen.

Ämnen i artikeln:

VattenfallElisabeth Ström

KB

Karl-Johan Byttner


Presschefen Mark Vadasz slutar efter oenighet med Elisabeth Ström.

Som Resumé tidigare har berättat har Vattenfalls kommunikationschef Elisabeth Ström skapat mer eller mindre hela havet stormar på kommunikationsavdelningen. Nu står avhoppen som spön i backen bland toppcheferna.

I slutet av mars gick pr-ansvariga Anna Karin Wallberg till Prime PR. Så sent som mitten av april blev det klart att Vattenfalls presschef på Nordennivå, Erik von Hofsten, går till Folksam.
Enligt källor till Resumé drabbas nu kommunikationsavdelningen av ytterligare ett tungt avhopp genom att koncernens presschef Mark Vadasz väljer att lämna företaget:

– Ja, det stämmer att jag har ingått ett avtal med Vattenfall som gör att jag lämnar bolaget på fredag. Jag kan konstatera att jag och Elisabeth Ström inte ser på medierelationer på samma sätt. Då är det lätt att vara ense om att vara oense, säger Mark Vadasz.

Han beklagar också att Erik von Hofsten har lämnat företaget:

– Det är en synnerligen kompetent och skicklig kommunikatör. Så det är en stor förlust för Vattenfall och en stor vinst för Folksam, säger Mark Vadasz.

Som Resumé tidigare har berättat gick Elisabeth Ström in och toppstyrde Vattenfalls krishantering i november förra året vilket påskyndade  koncernchefens Lars G Josefsson avgång.

Före detta TV4-reportern Niklas Svensson, som tillsammans med Johan Stambro, har vunnit Hasse Olssons pris Årets ekonomijournalist för TV4:s avslöjande kring Vattenfall tyckte att han till och med kunde tacka Elisabeth Ström för priset.

Samtidigt var den officiella versionen från Vattenfall att situationen initialt hanterades av tillförordnade kommunikationsdirektören Lars Gejrot och före detta kommunikationsdirektören Knut Leman, som var konsult. Först efter 24 timmar ska Elisabeth Ström ha kopplats in. Men Resumés källor pekar på att hon toppstyrde allt från dag ett:

– Jag måste ändå säga att jag är imponerad av Elisabeth Ströms strategiska förmåga, men jag är besviken över att hon inte tog sitt ansvar för novemberhändelserna. Hon körde över allt och alla, säger en insatt källa till Resumé.
Resumé har också berättat om att Elisabeth Ström försökte stoppa utvärderingen av novemberkrisen.

Efter granskningen kom ett brev till redaktionen där kommunikationsledningen hävdade att man inte känner igen sig i Resumés beskrivning:

– Många på kommunikations-avdelningen mådde fruktansvärt illa av bevakningen och läget och det var en speciell stämning som ledde till att brevet skrevs, säger en insatt källa.

Efter kritiken i medierna uppger källor till Resumé att Elisabeth Ström har hållit något lägre profil, men samtidigt har hon genom fortsatt toppstyrning och ett stundande hot kring en större omorganisation hållit kommunikationsavdelningen i ett järngrepp:

– Det finns en oro bland medarbetarna och det cirkulerar en mängd rykten om vad som ska hända, säger en källa till Resumé.

Enligt uppgift ska Elisabeth Ström även genomföra IQ-tester av medarbetarna:

– Det är bara för att kunna omplacera folk som hon vill. Jag är övertygad om att en större omorganisation sker innan sommaren, säger en källa till Resumé.

Resumé har förgäves sökt Elisabeth Ström för en kommentar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev