Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Superkommunikatör startar byrå: Vill sätta civilkurage på agendan

Publicerad: 26 augusti 2019, 13:09

Jenny Burman

Jenny Burman driver podcasten Slumpens Hjältar som lyfter förebilder och sprider kunskap om civilkurage och utsågs nyligen till superkommunikatör av Resumé. Nu väljer hon att starta Civilkuragebyrån för att få frågan mer prioriterad.


Ämnen i artikeln:

Näringslivets 150 Superkommunikatörer

I juni kammade Jenny Burman hem en tiondeplats på Resumés lista Näringslivets 150 Superkommunikatörer. Det gav henne lust och vilja att utveckla verksamheten kring civilkurage, där hon i dag gör podcasten "Slumpens hjältar".

Civilkuragebyrån är en ideell förening med syfte att få frågan om civilkurage högre upp på agendan. Verksamheten erbjuder idag föreläsningar samtidigt som podcasten kommer att leva vidare, där SOS Alarm och Polismyndigheten är två av samarbetspartnerna. På sikt kommer verksamheten stärkas upp av andra kommunikativa produkter och utbildningar. Ambitionen är också verktyg för att mäta civilkurage.

– Intresset för civilkurage är stort och vi är just nu på jakt efter fler samarbeten med företag som har intresse att driva frågan.

Civilkuragebyrån kommer arbeta för att sprida kunskap och inspiration för att fler ska våga och vilja ingripa. Även opinionsbildning kommer vara viktigt för att nå framgång:

– Politiker blir centrala att nå. Det har det varit från starten där jag tog utgångspunkt i hur alla politiker kommunicerade kring trygghet vid senaste valet. Budskapet var att trygghet var något vi skulle skapa, vilket i sig skapar otrygghet eftersom Sverige är ett väldigt tryggt land på många sätt. Det fick mig att reagera. Civilkurage är grundläggande för ett tryggt och rättssäkert samhälle. Trots det är ämnet sällan, för att säga aldrig, representerat i samhällsdebatten om trygghet. Det här behöver vi ändra på. Stort fokus är idag på polisiära insatser och övervakning, trots att vi vet att det inte är lösningen på allt. För mycket fokus på Polis och övervakning leder också till att det blir lättare att skjuta ansvaret på någon annan än sig själv.

Kristdemokraterna har drivit frågan i ett decennium och vill se en civilkuragelag. Är det här målsättningen ligger?
– Utredningar har visat att en lag kring civilkurage inte har den effekt man önskar. Jag vill att fler ska få upp ögonen för frågan genom intresse och engagemang, för vi behöver prata om det personliga ansvaret vi alla har. För att åstadkomma en förändring behöver politiker, myndigheter och kommuner bli mer framåtlutade och uppmuntra personer att ingripa och stötta de som ingriper, vilket kan göras på många sätt. Vi borde bli bättre i företag och organisationer på att lyfta fram medarbetare som visar civilkurage. Allt kan inte hänga på Aftonbladet och Svenska Hjältar att lyfta förebilder i fråga om mod, medmänsklighet och personligt ansvar.

I styrelsen sitter bland annat Jenny Holmström och Josefin Carling som båda har gedigen erfarenhet från ideell verksamhet och finansiering.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.