Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Svagt intresse för lobbyreglering bland svenska politiker

Publicerad: 3 juni 2013, 14:35

Riksdagshuset i Stockholm

Foto: Melker Dahlstrand

Enligt Burson-Marstellers femte undersökning om attityder till lobbying i Europa är endast var femte svensk politiker för reglering av lobbying.


Ämnen i artikeln:

Burson-Marsteller

Kommunikationsbyrån Burson- Marstedeler har intervjuat 599 politiker och tjänstemän inom politiken, på både EU- och nationell  nivå i 19 europeiska länder, om attityder kring lobbying i Europa. Enligt undersökningen är bara en av fem av de svenska tjänstemännnen för ytterliggare reglering av lobbying.

Majoriteten  av de som som intervjuades i övriga Europa tyckte att det bör finnas ett obligatoriskt register för lobbyister. Bland svenskar var det endast 12 procent som tyckte att lobbying skulle regleras ytterliggare inom de närmaste tre åren motsvarande 38 procent i resten av Europa.

Tjänstemän i hela Europa är ändå överens om att lobbyister i olika former som konsulter och intresseorganisationer ses som en del av den politiska processen och kan bidra på ett positivt sätt. Transparens ses som en viktig faktor för att lobbyism ska fungera. 84 procent av de svenska respondenterna höll med om detta.

– Där får vi konsulter ta till oss undersökningens resultat och erkänna att vi har en del att arbete kvar, säger Helena Olsson, vd för Burson-Marsteller.

Bland de mest transparenta lobbyisterna var branschorganisationer där 85 procent av de tillfrågade ansåg att de var transparenta.På andra plats kom företag  med 82 procent, och intresseorganisationer med 75 procent. Minst transparenta var enligt de svenska politikerna och tjänstemännen, PR-byråer med 18 procent.

Intresseorganisationer får högst betyg som lobbyister  både i Sverige och i Europa då de anses mer effektiva än konsulter och lobbyister inom näringslivet. Enligt Burson-Marstellers undersökning är svenska intresseorganisationer bättre på att basera sina argument på fakta snarare än känslor till skillnad från sina europeiska motsvarigheter.

Endast 3 procent av svenska tjänstemän rapporterar möten med lobbyister till sina chefer. Sffran är betydligt lägre än genomsnittet i Europa som ligger på 43 procent.

Ämnen i artikeln:

Burson-Marsteller

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.