söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Svårt att se det rimliga i kontaktförbud med ett riksdagsparti”

Publicerad: 16 december 2015, 13:49

Martin Petersson, ny ordförande Precis, om ståndpunkten efter Uvell-karusellen. Foto: Press

Branschföreningen Precis ställning har inte förändrats. Precis kan inte ha en policy för hur medlemsföretagen förhåller sig till SD, men frågan kräver mycket eftertanke, menar Precis nya ordförande Martin Petersson.

Ämnen i artikeln:

PR-konsulterPR-ByråerMartin PeterssonHallvarsson & HalvarssonMarkus UvellKreabPrecisSverigedemokraternaAnna-Karin HedlundPRLobbying

JL


Precis, pr-byråernas branschorganisation, har undvikit att ta ställning i frågan om pr-byråernas flirtande med Sverigedemokraterna. Nu är problemet större än någonsin då Kreabs Sverigechef Markus Uvell fått sparken efter att ha skrivit en tweet om lyxmiddag med SD:s Linus Bylund.

Precis tidigare ordförande Anna-Karin Hedlund sade tidigare i höstas till Resumé: ”Föreningen har ingen gemensam åsikt, annat än att det goda omdömet alltid ska vara signum för en konsult hos en byrå i Precis”. Nya ordföranden Martin Petersson, vd för Hallvarsson & Halvarsson, är av samma ståndpunkt.

– Vi har inte ändrat ställning, vi tycker att det är viktigt att stå för att vi som branschförening inte har en policy för hur medlemsföretag förhåller sig till Sverigedemokraterna. Frågan är inte lätt och kräver mycket eftertanke och omdöme i varje enskild organisation. Därför är det en viktig fråga för varje medlemsföretag.

Diskusteras detta flitigt hos er?
– Vi har en kontinuerlig dialog om olika frågor, inklusive denna. Det är väldigt svårt att se det rimliga i att ha ett totalt kontaktförbud med ett riksdagsparti. Men frågan kräver som sagt en hel del eftertanke och gott omdöme från fall till fall. Det är viktigt att poängtera att våra medlemsföretag inte har någon egen agenda för att påverka. De arbetar för uppdragsgivares räkning med olika frågor som är viktiga för uppdragsgivaren. I det arbetet är det inte rimligt att ha en dogmatisk inställning till att det ska råda totalt kontaktförbud med SD.

Anser du som ny ordförande att ni bör ta ställning?
– Nej, det tycker jag inte. Vi känner oss trygga med uppfattningen vi har. Det är heller inte riktigt rätt att säga att vi inte tar ställning. Vi tar ställning i att det måste vara varje enskilt företags rätt att forma sin policy och sitt förhållningssätt.

Hegeli Public Affairs lämnar Precis efter debatten. Har fler lämnat?
– Nej, det är ingen mer som har lämnat.

Markus Uvell var en av de personer som valdes in i styrelsen för Precis vid föreningsmötet i november. Nu går han ur styrelsen.
– Principen är att i styrelsen sitter ledande och aktiva företrädare för medlemsföretagen. Eftersom den omständigheten att Markus Uvell slutar, så lämnar han även styrelsen. Det har ingen annan koppling än just att han slutar. Vi väljer nya ledamöter i vår på föreningens årsmöte, säger Martin Petersson.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev