Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Svenska företag skapar en motpol till Black Friday

Publicerad: 17 november 2017, 09:44

Några av Sveriges ledande företag inom cirkulär ekonomi ihop under kampanjen White Monday. Kampanjen syftar till att lyfta fram alternativ till konsumtion inför shoppinghögtiden Black Friday.


Ämnen i artikeln:

Black Friday

Den amerikanska readagen Black Friday bryter mark i Sverige för varje år som går. Nästa fredag, den 24 november, är det dags igen. Men redan på måndag går White Monday av stapeln. En sorts motpol till Black Friday för att minska konsumtionshesten och belysa mer långsiktiga lösningar.www.whitemonday.se kommer kunder att få erbjudanden av företag som arbetar cirkulärt. White Monday kommer även spridas i sociala medier där kampanjfilmen och en bild med hashtagen #whitemonday publiceras i företagens kanaler. Upphovsman till White Monday är Repamera, ett företag som lagar kläder åt privatpersoner och företag över hela Sverige via postorder.

– Vi såg att flera företag med cirkulära- eller delningsbara affärsmodeller skulle göra egna kampanjer mot Black Friday. Tillsammans är vi starka, så vi bestämde oss för att skapa en gemensam kampanj. Genom att leka "tvärtom-leken" så hittade vi den absoluta motsatsen, alltså White Monday. Motpoler precis som Yin&Yang, Henning Gillberg, Grundare på Repamera.

Till kampanjen har företag från olika branscher anslutit sig som exempelvis Sellpy, Myrorna, Karma, Hygglo, K-märkt och Flow Cup. Även rikstäckande organisationer som CirEko stöttar budskapet.

– Vi är otroligt glada att vara delaktiga i White Monday och öka medvetenheten för återanvändning. Det passar perfekt i Sellpys målsättning att göra det lika enkelt att sälja sina gamla saker som det är att köpa nytt, säger Gustav Wessman, marknadschef på Sellpy i en kommentar.

Forskare från Stockholms universitet visar att Black Friday leder till stress hos både privatpersoner och butiker. Black Friday skapar en typ av bristsituation som leder till stress som resulterar i att konsumenterna ofta handlar mer och fler saker.

White Monday vill visa upp andra alternativ som minskar vår konsumtionshets. I Norge har en liknande kampanj redan skapats men under namnet Grønn Fredag, där privatpersoner lämnar in och byter fritidsprylar och kläder. För den svenska marknaden och för White Monday kan man följa spridningen av kampanjen i sociala medier under hashtagen #whitemonday.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Black Friday

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.