Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Svenskt Näringsliv pratar om alternativa fakta – kampanjen anklagas för räknefel

Publicerad: 23 februari 2017, 07:15

Svenskt Näringsliv och Carola Lemnes ton mot Ilmar Reepalus utredning har bitvis varit hård. Nu anklagas kampanjen för en räkneviss.

Tonläget allt hårdare i debatten om vinster i välfärden, Instagram rullar ut ny funktion och Ryssland hänger ut västmedier som sprider falska nyheter. Det är några av rubrikerna i Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FejknyheterInstagramSvenskt Näringsliv@SwedenDonald Trump

Kampanjkrig mellan LO och Svenskt Näringsliv
Det är sista veckan för remissvar på utredningsförslaget om att begränsa vinsterna och tongången har trissats upp. Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne anklagar regeringens utredare Ilmar Reepalu för "alternativa fakta". Samtidigt visar SVT:s granskning att näringslivets egen kampanj räknar på ett missvisande sätt.

På LO:s sida räcker det att fylla i namn och mejladress så har man skapat ett eget remissvar som måste bokföras, diarieföras och arkiveras på regeringskansliet.

Svenskt Näringsliv har skapat en påkostad sajt där företagare kan räkna ut hur utredningsförslaget skulle slå mot dem. I en räknesnurra kan man mata in nyckeltal från företagets bokföring, så får man ett svar på vilken maxvinst företaget får ha. Men det är en sak som inte stämmer.

Utredningens föreslår ett vinsttak på max sju procent av det så kallade "operativa kapitalet". Men om man under de tre föregående år gjort lägre vinster eller förluster, får man ha högre vinst för att kompensera de tidigare förlusterna. I Svensk Näringslivs räknesnurra finns inte denna möjlighet.

– Vår snurra är en ögonblicksbild, säger Carola Lemne till SVT.

Svenskt Näringsliv försvarar kampanjen
I samband med SVT:s publicering har Svenskt Näringsliv skrivit en replik på den egna hemsidan. Här kritiserar organisationens välfärdspolitiske chef Anders Morin SVT:s rapportering:

"Hur många förlustår som företagen har om och när utredningsförslaget blir verklighet är omöjligt att veta.Utredningens förslag är mycket komplicerat och den detalj som SVT väljer att lyfta fram (rätten att kompensera för tidigare underskott) har ingen reell betydelse för företagens långsiktiga möjlighet till överlevnad."

Ryssland anklagar medier för "falska nyheter"
"Fake news" har under månaderna efter presidentvalet i USA seglat upp som ett modeord. Nu kastar Ryssland in en fackla i debatten. Landets utrikesdepartementet har nämligen publicerat en ny sida där de anklagar flera etablerade mediehus i Västvärlden för att sprida "falska nyheter" om Ryssland. Med på sidan finns bland annat New York Times, NBC och engelska The Daily Telegraph det, rapporterar CNN.

Maria Zacharova är talesperson på utrikesdepartementet:

– Vi är trötta på att lögner om Ryssland sprids och i bästa fall korrigeras i efterhand, säger hon på utrikesdepartementets regelbundna pressträff i Moskva. På sidan finns länkar till de ursprungliga nyheterna och ett kort meddelande om att "information i materialet inte stämmer överens med verkligheten".

Så skyddar Donald Trump sitt digitala varumärke
President Donald Trump har registrerat över 3.600 domännamn för att gardera sig själv och sina företag. Det visar en granskning som CNN Money har gjort.

– Tyvärr är domänkapningar, falskt innehåll och användningen av negativa domännamn en allvarlig fråga för alla stora företag i världen", säger Amanda Miller, talesperson för Trump Organization till CNN.

CNN:s kartläggning bygger på registreringar de senaste 20 åren. Merparten av de 3.643 domänerna Trump äger används inte, men omkring 450 går till företag i hans imperium.

Washington Post chattade med @sweden
Donald Trumps uttalanden i helgen har ökat intresset för Sverige. Resumé berättade i går om den 22-årige Max Karlsson, som den här veckan sköter Twitterkontot @sweden. Han har lagt mycket tid på att bemöta påståenden och frågor om Sverige. Under onsdagskvällen intervjuades han av Washington Post.

– Jag tänkte att jag kunde använda humor för att bemöta Trumps uttalande. Men sen pratade jag med vänner som sa att man borde sätta ner foten och använda fakta för att bemöta de här påståendena, sa Karlsson i sändningen.

Instagram släpper "fotokarusell" för alla
Instagram lanserar en ny funktion till samtliga användare som fram tills nu varit bara varit till för annonsörer på plattformen; möjligheten att skapa"fotokaruseller". Funktionen går det ut på att man kan swajpa för att byta bild i uppsättningar om upp till 10 bilder eller videoklipp. Syftet är att ge användarna chansen att dela med sig av en upplevelse på ett mer komplett sätt. Vissa bedömare menar dock att det hela också är ett sätt att få fart på annonsformatet som bygger på samma teknik. Det skriver Techcrunch.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.