Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Svenskt Näringsliv slår tillbaka efter DI-artikel

Publicerad: 14 september 2015, 13:12

Dagens artikel i DI.

Foto: Fredrik Thambert.

Svenskt Näringsliv får hård kritik efter att Dagens Industri avslöjat deras möten med Sverigedemokraterna. Men nu slår de tillbaka mot vinkeln och meningsmotståndarna.


Ämnen i artikeln:

Svenskt NäringslivSverigedemokraternaDagens Industri

I dagens DI slår tidningen fast att "Företagen och SD ses i smyg". I artikeln framgår sedan att bland annat Svenskt Näringliv har haft möten med ledande företrädare i partiet och bistått dem med material i näringspolitiska frågor. Det har fått LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att plocka fram motorsågen.
– Nu ser vi att de talar med kluvna tungor och har ett organiserat samarbete med SD. Det är minst sagt anmärkningsvärt, säger han till DI och syftar till att organisationen tidigare har kampanjat för öppenhet.

Svenskt Näringsliv har reagerat på hur dagens artikel rubriceras.
– Det var en hårddragen rubrik. Läser man texten är det inget smyg kring detta, så det var inte riktigt korrekt, säger presschefen Peter Isling.

Själva sakinnehållet är däremot korrekt, menar han.
– Men det har blivit omtolkningar i eftermälet. Det finns ingen grund i att vi skulle ha ett organiserat samarbete eller något sådant. Vi har ett uppdrag att informera partiföreträdare i riksdagen och andra församlingar om sakfrågor som är viktiga för näringslivet. Det är inget konstigt med det.

Har ni diskuterat ett genmäle?
– Nej, finns ingen anledning till det, även om rubriksättningen blev hårddragen har de i artikeln beskrivit hyggligt hur saker och ting fungerar. Det viktiga är att få till stånd en diskussion i sakfrågor kring de utmaningar som landet står inför. Det blir svårt när andra använder sådana här nyheter för att klibba på en saker man inte står för.

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt uppger för DI att partiet hittills fått kalla handen av Svenskt Näringslivs motpart, fackförbunden.

Varför agerar ni annorlunda?
– Hur de jobbar får förstås de svara på. Vår utgångspunkt är att vi har ett korrekt förhållningssätt till alla partier i riksdagen. Vi ett tydligt uppdrag att se till att de som fattar beslut får så mycket sakinformation som möjligt för att de ska kunna fatta välgrundade beslut, säger Peter Isling.

Många menar att SD är ett främlingsfientligt parti. Hur ställer ni er till den saken?
– Man behöver inte gilla partiet för att tycka att det är relevant att föra fram sakinformation. Besluten som ska fattas får stora effekter för våra medlemmar. Men det råder ingen som helst tvekan om var vi står i frågan om öppenhet och mångfald. I det är vi mycket trygga och vi har under många år drivit opinion för det.

Har ni fått några negativa reaktioner från era medlemmar efter publiceringen?
– Det har inte varit så mycket reaktioner alls, förutom från våra vänner på den fackliga sidan.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.