Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Sverige är ett litet land”

Publicerad: 20 augusti 2015, 10:23

Ett år efter valförlusten tar den förre socialministern Göran Hägglund plats Aleris styrelse. Rekryteringen möter nu liknande mothugg som när vårdjätten värvade Filippa Reinfeldt som vårdlobbyist. Nu svarar ägarbolaget Investors kommunikationschef Stefan Stern på kritiken.


När moderaten Filippa Reinfeldt blev lobbyist hos Aleris två månader efter att hon lämnat posten som sjukvårdslandstingsråd i Stockholm blev reaktionerna starka.

– Jag tycker faktiskt att det är bottenlöst dåligt. Hon har alldeles nyligen slutat som sjukvårdslandstingsråd i Stockholm och går över till en av dem som landstinget har köpt tjänster av. Jag tycker att hon skulle hålla sig för god för det, sade Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin till den egna tidningen i samband med att värvningen offentliggjordes.

Nu går förre socialministern Göran Hägglund (KD) samma väg som sin tidigare allianskollega när han tar plats i den Investorägda vårdkoncernens styrelse. Att han nu blir vårdlobbyist möter kritik från vänsterhåll:

"Hur ska vi kunna lita på politiker som säljer sina tjänster till dem som de tidigare gynnat med politiska beslut?", skriver Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly på Twitter.

Robert Zachari, kampanjchef på vänsterorienterade Skiftet, skriver:

"Det borde vara minst två år innan en som Göran Hägglund får gå till vårdjättes styrelse. Så enkelt är det."

Stefan Stern, kommunikationschef och chefslobbyist hos Aleris ägare Investor säger att den förre socialministerns kompetens och profil kommer att bidra till styrelsearbetet.

– Göran Hägglund är rekryterad på grund av sin breda erfarenhet och kompetens inom hälso- och sjukvård, kompletterat med personliga egenskaper som passar Aleris behov, säger han till Resumé.

Är det en medveten strategi att rekrytera politiker?
– Sverige är ett litet land, en rörlighet mellan politik och näringsliv är något vi från Investor ser positivt på. Bolaget Aleris, med hälso- och sjukvårdstjänster, står för cirka en procent av vår bolagsportfölj. Men vi tror att bland annat demografiska faktorer kommer att expandera sektorn i framtiden.

Rekryteringen av Filippa Reinfeldt kritiserades eftersom att hon genomfört privatiseringar i landstinget och sedan blir vårdlobbyist. Liknande kritik kommer nu mot Göran Hägglund. Hur ser ni på invändningarna?
– Politiker som får kritik när de vill arbeta och bidra efter politiken, hade säkerligen även fått kritik om de i stället valt att nyttja sina avgångsvederlag. Om riksdag och regering bestämmer sig för att reglera området, så kommer vi på Investor självfallet att följa regelverket, säger Stefan Stern och fortsätter:

– Jag kan konstatera att det är cirka ett år sedan Hägglund lämnade som statsråd. Det brukar vara det krav på karenstid som ställs från dem som efterlyser ett svenskt regelverk.

Vilken dimension tillför en politiker när det kommer till kommunikation?
– Politiker är vana vid kommunikation och de är en av de viktigaste kompetenserna i dag. Göran Hägglund är en erkänt skicklig kommunikatör. Inte minst på sociala medier, säger Henrik Kennedy, kommunikationschef på Aleris till Resumé.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.