Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Sveriges mest framgångsrika lobbyist

Publicerad: 14 november 2012, 15:34

När Göran Persson själv beskriver sin konsultroll hos JKL tonar han gärna ned den och framställer sig som en klok gubbe. Men riksdagsledamöterna tillmäter honom en helt annan betydelse och rankar honom som Sveriges mest framgångsrika lobbyist.

Foto: Sören Andersson.

Själv kallar han sig rådgivare och samtalspartner. Men Göran Persson är i själva verket Sveriges mest framgångsrika lobbyist. I alla fall enligt riksdagsledamöterna. Det visar en undersökning som Novus har gjort på Resumés uppdrag.


Ämnen i artikeln:

Årets lobbyist 2012Göran Persson

Sveriges förre statsminister Göran Persson avgick som partiledare i mars  2007. Knappt en månad senare blev han seniorkonsult på JKL. Som sådan  har han velat tona ned sin betydelse.

– Jag medverkar i en hel del utåtriktade arran­gemang som JKL har eller  som kunder till JKL har. Där talar jag över något ämne som jag själv  tycker att jag vill tala om. Det andra är att jag fungerar som en intern  konsult, en klok gubbe, som läser lite pm och papper som unga människor  har skrivit och talar om att det här håller nog inte riktigt, det här  får du skriva om, förklarade Göran Persson i Resumé i november 2008.

Men dagens lagstiftare ger honom en helt annan betydelse. När Novus har  ställt frågor till riksdags­ledamöterna om vilka som är de mest  framgångsrika lobbyisterna hamnar Göran Persson i topp. Den förre  statsministerns kunskap och nätverk bedöms uppenbarligen som unikt  starkt också i hans nya roll som pr-konsult

Politisk erfarenhet rankas generellt högt när riksdagsledamöterna rankar  lobbyisterna. På andra plats kommer Elisabeth Thand Ringqvist, vd för  Företagarna, och tidigare medarbetare till Maud Olofsson.

Mattias Goldmann, talesperson för Gröna Bilister, med bakgrund på  Westander, hamnar på tredje plats. Maria Rankka, i dag vd för Stockholms  handelskammare, tidigare på Timbro och Prime PR på fjärde plats.

Även när riksdagsledamöterna blir ombedda att svara på vilka lobbyister  de känner till dominerar de med bakgrund i politiken. Men mest känd som  lobbyist är inte Göran Persson, utan hans tidigare finansminister Pär  Nuder, som i dag är rådgivare åt riskkapitalisterna EQT.

Välkända  lobbyister i riksdagen är också Mikaela Valtersson, vice vd  Kunskapsskolan och tidigare ekonomisk talesperson för MP, Lars  Leijonborg, i dag konsult Diplomat Communications och tidigare  partiledare FP, liksom Ulrica Schenström, i dag konsult på Hallvarsson  & Halvarsson, tidigare statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt.

De tio mäktigaste lobbyisterna enligt riksdagspolitikerna:

1.    Göran Persson, seniorkonsult, JKL
2.    Elisabeth Thand Ringqvist, vd, Företagarna
3.    Mattias Goldmann, talesperson, Gröna Bilister
4.    Maria Rankka, vd, Stockholms handelskammare
5.    Dan Ericsson, seniorkonsult, Diplomat Communications
6.    Fredrik Andersson, public affairs-chef, Prime PR
7.    Mikaela Valtersson, vice vd, Kunskapsskolan
8.    Pär Nuder, rådgivare, EQT
9.    Bo Krogvig, seniorkonsult, Springtime
10.  Peje Emilsson, grundare/styrelseordförande, Kreab Gavin Anderson

Undersökningen har genomförts med hjälp av webbintervjuer. Urvalet är  svenska riksdagspolitiker. Totalt genomfördes 47 intervjuer.  Undersökningen gjordes under september–oktober 2012. Svarsfrekvensen i  undersökningen är ganska låg. Inget tyder dock på att svaren i  undersökningen inte är representativa för riksdagsledamöterna.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.