måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Swedbank mitt i krisen: ”Det brinner”

Publicerad: 9 februari 2016, 14:00

Jeanette Fors-Andrée, krisexpert, och Michael Wolf, tidigare Swedbank-vd.

Foto: Press

Kommunikationsavdelningen har det hett om öronen efter att Swedbank gett vd:n Michael Wolf sparken. Krisexperten Jeanette Fors-Andrée förvånas över sättet det sker på.

Ämnen i artikeln:

Jeanette Fors-AndréeMichael WolfKrisSwedbank

Julia Lundin

julia.lundin@resume.se


Michael Wolf har med omedelbar verkan fått lämna posten som vd och koncernchef för banken Swedbank. Tidigt på morgonen kunde kommunikationsavdelningen inte uppge något skäl till varför. En telefonkonferens sattes upp till klockan tio, som fick flyttas fram en timme på grund av teknikstrul.

Clas Warrén, tillförordnad presschef på Swedbank, är märkbart pressad när Resumé når honom för att prata om kommunikationen.

– Jag hinner inte prata om det nu, vi måste klara av själva kommunikationen först.

Okej, så du kan inte prata alls?
– Just idag är det tajt. Jag hinner inte medan det brinner, säger han.

Kommunikationschefen Cecilia Hernqvist skriver i ett mejl till Resumé:

”Som du förstår har vi full fokus idag på att informera medarbetare, marknaden och media om styrelsens beslut. Vi avböjer därför denna intervjuförfrågan om hur vi lagt upp vårt arbete.”

En av storägarna i Swedbank, Lennart Anderberg som är ordförande i Sparbanksgruppen, säger till DN att det finns en koppling mellan att Michael Wolf lämnar och de fastighetsaffärer som tre toppchefer på Swedbank gjort vid sidan om. Styrelseordföranden Anders Sundström ska ha godkänt affärerna, men får ändå sitta kvar.

Krisexperten Jeanette Fors-Andrée ser dagens besked på ett sätt: att Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström kastar vd för vargarna för att rädd sitt eget skinn.

– Jag inte förvånad att Swedbanks vd Michael Wolf fått sparken. Det kan vara en naturlig konsekvens av fastighetsaffären och att styrelsen tappat förtroende för Wolfs förmåga att styra verksamheten. Det som däremot förvånar mig är formerna för hur det har gått till. Det är väldigt ovanligt att en vd får sparken på det här sättet. Normalt sker det under ordnade former där det aviseras som en förändring som ska träda i kraft om några månader, skriver hon i ett mejl till Resumé.

Vad anser du om kommunikationen under dagen?
– Kommunikationen har varit spretig och otydlig, vilket lämnar många obesvarade frågetecken. Flera olika skäl har getts. Det får mig att tro att det finns mer under ytan, att det kan ha skett något oväntat.

Telefonkonferensen flyttades fram en timme. Vad tyder det på?
– Det kan tyda på en panikartad krishantering. Att beslut har fattats snabbt och att utrymme för att förbereda sig på budskap och argument inte har funnits. Att flytta fram en konferens brukar vara tecken på att man vill köpa tid för att lappa ihop ett potentiellt kommunikationshaveri och i sista sekund förbereda några hållpunkter.

Swedbanks förtroende har länge varit naggat i kanten, enligt Jeanette Fors-Andrée. SvD Näringsliv avslöjade för ett tag sedan att flera ägare inlett en process för att få bort Anders Sundström från ordförandeposten. Han var en av de som bjöds på jaktresor av SCA.

– Jag tror att personalturbulensen kommer att fortsätta. Så länge åtgärderna inte står i proportion till problemet, kommer krisen att fortsätta, och vi kan komma att se fler avgångar.

Hur påverkas förtroendet för Swedbank?
– Jag tror att kundernas förtroende påverkas en hel del. Förtroendet för bankerna generellt har varit lågt. En sådan händelse försvårar arbetet med kundlojalitet och kontinuitet i affärerna. Det blir nu en rejäl uppförsbacke för Swedbank.

Resumés jury utsåg 2013 Michael Wolf till Näringslivets Superkommunikatör. Vad har han betytt som kommunikatör?
– Han har lyckats kommunicera och förenkla något som egentligen är väldigt komplext. Han har gjort kommunikationen tillgänglig för kunder och har säkert inspirerat flera kommunikatörer att hitta sätt att prata om det de brinner för, säger Jeanette Fors-Andrée.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev