Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Swedish Match lobbyister uppmades tiga om kontakt med EU-topp

Publicerad: 25 mars 2013, 16:03

Två lobbyister från Swedish Match avslöjar nu att de blivit uppmanade av EU:s korruptionsenhet OLAF att förtiga sanningen om möten med tidigare EU-kommissionären John Dalli. I en inspelning från ett möte med en EU-parlamentariker berättar de att blev uppmanade att "inte störa" brottsutredningen på Malta.


Ämnen i artikeln:

Swedish Match

Den 16 oktober förra året tvingades EU-kommissionären John Dalli att avgå. EU-kommissionen ordförande José Manuel Barroso hänvisade till en rapport från EU:s antikorruptionsenhet OLAF där de fann "otvetydiga indicier" för att John Dalli känt till försöken att få svenska snustillverkaren Swedish Match att betala 60 miljoner euro för att få snusförbudet i EU hävt.

Utredningen började när Swedish Match anmälde mutförsöken i maj 2012 till EU-kommissionen. De överlämnade sedan information om vilka kontakter de haft med de personer som sagt sig kunna medverka till att snusförbudet i EU skulle hävas.

Uppgifterna baseras på tre avgörande möten, där Swedish Match bara deltagit i ett av dem.

Swedish Match anlitade en jurist på Malta, Gayle Kimberley, tidigare anställd på EU-kommissionen, men nu anställd på Maltas spelmyndighet. För 5 000 euro skulle hon medverka till att Swedish Match fick framföra sin sak inför EU-kommissionären som höll på att utarbeta ett nytt tobaksdirektiv.

Via en partivän till Dalli, krogägaren Silvio Zammit, fick Gayle Kimberley kontakt med Dalli och de tre träffades den 9 januari 2012. Enligt hennes rapport till Swedish Match ska Dalli ha haft en öppen inställning till att häva snusförbudet.

Men Gayle Kimberley rapporterade också om ett andra möte med Dalli, den 10 februari. För Swedish Match har hon gett sken av att hon deltog på det mötet.

Det får Johan Gabrielsson, lobbyist för Swedish Match, att två dagar senare ta flyget till Malta. Han får nu träffa Kimberley och Zammit som är förbindelselänken till Dalli. Det är nu Zammit säger att ett hävande av snusförbudet i EU "kommer att bli kostsamt" och preciserar sig till 60 miljoner euro.

Nu avslöjar Johan Gabrielsson att EU:s antikorruptionsenhet OLAF berättat för honom att Gayle Kimberley aldrig deltog i det andra mötet med Dalli. Men att Swedish Match fick rådet att inte berätta det:

– Vi fick höra av OLAF att en utredning pågick på Malta och att vi skulle hålla oss till vår tidigare version. Utredningen på Malta skulle inte störas, och samma sak upprepades av den maltesiska polisen, berättar Swedish Match lobbyist Johan Gabrielsson för EU-parlamentarikern José Bové, under ett inspelat möte i förra veckan.

Inspelningen används nu av John Dalli i hans försök att friskriva sig från anklagelserna om att han skulle ha varit medveten om mutförsöken.

I filmklippet nedan berättar Swedish Match lobbyist Johan Gabrielsson om hur OLAF försökt få honom att förtiga sanningen om mötet med Dalli.

hela det inspelade mötet hörs franske EU-parlamentarikern José Bové , Swedish Match lobbyist Johan Gabrielsson och Cecilia Kindstrand-Isaksson, även hon lobbyist för Swedish Match i Bryssel. De två senare var medvetna om att mötet spelades in:

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Swedish Match

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.