Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Symbolhandlingarnas tid

Publicerad: 12 januari 2017, 09:46

Foto: Pressbild (montage).

John Mellkvist förklarar varför det är viktigare än någonsin att spontant visa prov på medmänsklighet. En gren som Barack Obama har varit mästare i under tiden som president.


Ämnen i artikeln:

KommunikationsstrategiBarack ObamaJohn Mellkvist

En omtalad studie av så kallad "rapid cognition" har visat att elevers utvärdering av sina lärare inte skiljer sig efter ett 15 sekunders klipp jämfört med omdömet efter en hel termin. Vi är kort sagt ganska duktiga på att dra långtgående slutsatser av små mängder information och vi gör det gärna eftersom tidsfönstret för reflektion och fördjupande resonemang ofta reduceras till skottglugg.

När jag skriver detta har SSU:s ordförande Philip Botström fått hård kritik efter att ha rest med taxi från Sälen till Stockholm. Han gjorde det för att hinna från konferensen Folk och försvar till ett möte i Socialdemokraternas Verkställande Utskott. Dyra resor som andra får betala sticker i ögonen och är ytterst lättantändligt åsiktsbränsle, men sker ändå med ojämna mellanrum. 1999 prydde Kristdemokraternas partiledare Alf Svensson löpsedlarna efter att ha åkt taxi från Arlanda till Gränna efter en tv-gudstjänst (för en kristdemokrat jämförbart med socialdemokratens VU-möte) till en kostnad av 3500 kr.

En bra insikt att utgå ifrån är att den bräckliga materia vi kallar förtroende både byggs och raseras i det lilla. Men också att rätt hantering av ett stort misstag kan rädda förtroendet (Aida Hadzialics rattonykterhet) – medan fel hantering av ett litet misstag kan rasera detsamma (Mona Sahlin och Toblerone-affären). Klyschan "en bild säger mer än tusen ord" kan vi. Men det är också så att en liten, genomtänkt handling + en mobilkamera i dagens sociala medielandskap kan skapa större kommunikativ sprängkraft än tusen upptapetserade bilder. Sådan händelsedriven kommunikation kan på en eftermiddag förändra status quo-bilden av något eller någon – som kan bli starten på en ny riktning.

Jag skulle vilja tala om ett överraskningsöverläge och ett överraskningsunderläge. Om du som folkets företrädare inte kan leverera positiva överraskningar gäller det att förbereda sig på de negativa, som nästan undantagslöst följer med uppdraget. Ett viktigt skäl till att Alf Svensson kunde sitta kvar i ytterligare fem år var att han redan från början hade på känn vad som skulle hända. "Jag satt och kalkylerade. Jag tänkte att den här taxibiljetten kommer någon så småningom att hitta" som han förklarade för journalisterna efteråt. Han fick givetvis rätt och eftersom han var förberedd på hur tilltaget kunde komma att uppfattas lyckades han hantera den besvärande situationen på ett sansat sätt när den väl blev ett faktum. Alf Svensson lyckades här alltså undvika det farliga överraskningsunderläget.

Det betydligt mer åtråvärda överraskningsöverläget fick Stefan Löfven nyligen när han via ett utspel i sociala medier berättade att han auktionerar ut sin omsusade klocka på Musikhjälpen. Han tog möjligheten att både berätta en bra historia – och att adressera det eskalerande problemet med desinformation på nätet. Dessutom inkom en rejäl slant till välgörenhet (budet på klockan stannade på 88.300 kronor). Detta enkla, men påpassliga initiativ säger på flera sätt mer om statministerns karaktär som människa än han hittills lyckats med i sin officiella roll – där han ständigt behöver förhålla sig till partiprogram, oheliga allianser och en svag parlamentarisk ställning. Kort sagt, det brände till.

En person som verkligen katalyserat, populariserat och briljerat i vad som kanske är vår tids mest effektiva kommunikationsform – positivt överraskande symbolhandlingar – är Barack Obama (också han parlamentariskt vingklippt den senaste mandatperioden). Om det är något vi kommer minnas denna politiker för, vid sidan av sin retoriska begåvning, så är det hans självdistans och alla på bild fångade symbolhandlingar. Jag tänker på den viralt spridda ögonblicksbilden av en "Fist bump" med en städare i The Eisenhower Executive Office Building. Jag tänker på när han böjer sig ner och låter sonen till en medarbetare i Vita huset känna på hans hår (något pojken funderat över), eller när han ligger på rygg på golvet och leker med nationens vice säkerhetsrådgivares lilla dotter under Halloween. Jag har tidigare skrivit om Kanadas premiärminister Justin Trudeau som också är en mästare i denna gren, så jag tar inte upp honom här. Jag skriver mästare då det är en talang eller färdighet att kunna agera spontant, mänskligt och helst också medmänskligt. Det är det som får nätet att koka av likes, shares och retweets. Men framförallt skapar det snabba, självhäftande bildassociationer i våra huvuden som är mycket svåra att slita bort.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.