Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Tänk när allt som sägs i Almedalen blir sökbart”

Publicerad: 16 september 2016, 09:06

Martin Borgs hyllar nya Signal Signal.

Miltton Labs innovationschef Martin Borgs hyllar Signal Signal, som kallar sig själva "Google för talande medier".


Ämnen i artikeln:

Signal SignalMartin BorgsMiltton LabsTor Rauden Källstigen

Du sitter på ett seminarium i Almedalen. Precis som alla andra i publiken fingrar du på din telefon. Följer det som händer på andra ställen i Almedalen samtidigt, följer det som händer i resten av världen samtidigt. Eftersom du är väluppfostrad är alla kanaler som förutsätter ljud uteslutet. Även Periscope går bort.

Du sitter med notan för samma seminarium. Bara lokalen kostade tiotusentals kronor. Den var ändå bara en liten del av totalkostnaden för årets Almedalsvecka. Du tittar på fakturan för den ambitiösa livestreamen som ingen som tittade på. Ingen har kollat på ditt YouTube-klipp heller. För några hundra visningar är ingen. Din long tail är kortare än ditt hår.

Du sitter på fastlandet. Du googlar efter något av allt det som sades när landets samlade samhällselit samlades på en förtrollad ö för att under en vecka diskutera alla tänkbara samhällsproblem. Det är kört. Förutom några pliktskyldiga presentationer på Slideshare finns inget kvar. De kvarskalpande inspelningarna är inte sökbara. Du hittar rapporterna som föranledde diskussionerna, visst, men inte själva diskussionerna – de som gör Almedalsveckan unik.

Almedalen är värt alla lovord. Ingenstans i Sverige samlas så många initierade människor för att generöst bjuda på sina åsikter och insikter. Under en vecka sprids miljontals idéer.

Allt är öppet. Inget är sökbart.

Du ger inte upp, utan frågar Siri. Hon svarar vänligt genom att länka till något intetsägande hon hittade på nätet. Du ber Siri twittra ut din frustration. Hon gör ett försök, men säger sedan att något dessvärre gick fel, och undrar om du kan försöka igen? Du ber henne att hjälpa dig att göra en anteckning, och hon börjar ta diktamen på den här artikeln.

Jag älskar röststyrning. Siri är duktig på svenska, till och med dalmål. Google Now är säkert ännu bättre, och nätet kryllar av entreprenörer och forskare som utvecklar tekniker för tal till text. Någon av dem kommer snart att lansera appen som kommer att revolutionera Almedalsveckan.

Kanske blir det svenska Signal Signal, som kallar sig själva "Google för talade medier"? Deras maskininlärningsteknik erbjuder mediebevakning av talat innehåll, och verkar lovande.

Nästa sommar kommer förhoppningsvis flera seminariearrangörer att i realtid transkribera allt som sägs till text. Steg för steg blir allt mer sökbart.

Ja, i takt med att tekniken snart finns i varenda ficka i Almedalen blir verkligen allt mer sökbart.

Det som sägs i Garpenberg stannar i Garpenberg. Det finns fördelar med det också.

Martin Borgs är innovationschef på Miltton Labs, vars app Mingla utsågs till årets innovation under Almedalsveckan 2016.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.