tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Telia försökte dra tillbaka intervju med Patricia Hedelius

Publicerad: 22 oktober 2015, 10:38

Nu berättar SvD-reportern Patricia Hedelius om arbetet med boken om Telia Sonera efter att bolaget har slutat annonsera i SvD. Trots påstötningar fick Hedelius bara en intervju med vd:n Johan Dennelind – som Telia Sonera sedan ville dra tillbaka.

Ämnen i artikeln:

Patricia HedeliusTeliaPR

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Under gårdagen kunde Resumé berätta att Telia Sonera slutar annonsera hos SvD. Även native-samarbetet Digitala livet upphör – efter att ha lanserats så sent som för tre veckor sedan. Anledningen till att Telia Sonera avbryter samarbetet är att Patricia Hedelius har granskat dem i den nyligen utkomna boken "Telia – Alliansregeringen och Korruptionen", enligt en källa till Resumé.

Patricia Hedelius vill inte kommentera uppgifterna, men har svarat på våra frågor om arbetet kring boken.
– Jag har jobbat med den i drygt ett år och samlat in mycket information, både om den tidigare historien och turerna fram tills i september 2015. Styrelseordförande Marie Ehrling i spetsen många gånger tryckt på att den nya ledningen ska stå för öppenhet och transparens. Det har jag inte riktigt sett och blev förvånad under arbetet, säger hon.

– Från början var det märkligt att den största ägaren som är svenska staten och att Finansdepartementet med Anders Borg och Peter Norman i alliansregeringen kom så lindrigt undan i krisen. Är man en så stor ägare som svenska staten är har man möjlighet att påverka inriktningen och man har dessutom ett ansvar som största ägare för vad bolaget gör. Så boken handlar mycket mer om hur alliansregeringen styrde och ställde i strid mot gällande regler när det gällde ägandet i Telia Sonera.

Men under arbetet med boken har flera uppgifter tillkommit om hur den tidigare ledningen agerade och om hur Johan Dennelind, som är nuvarande vd, har misslyckats med att identifiera ljusskygga aktörer som Telia Sonera har samarbetat med.
– Jag har gjort en kort intervju med Johan Dennelind som han sedan ville dra tillbaka. Skälen som hans presstalesman uppgav var att han inte var nöjd med frågorna och att han inte tyckte att intervjun passade in i ämnet statlig bolagsstyrning, säger Patricia Hedelius.

Intervjun, som ägde rum tidigt i somras, är den enda hon har fått med Telia Sonera under bokens tillkomst.
– Jag har också försökt få kommentarer från Marie Ehrling på frågor som uppstod under arbetet med boken. Hon har vid upprepade tillfällen valt att inte medverka.

Var din bild att intervjun med Johan Dennelind passade in i ämnet statlig bolagsstyrning?
– Det var absolut min bild – det är ett brett ämne och det är ju väldigt många frågor som dyker upp när man skriver om ett så komplext bolag. Mitt intryck är att Telia inte berättar något frivilligt för än det är oundvikligt.

Har du fått några reaktioner från Telia Sonera efter att boken utkommit?
– Nej, jag har inte fått några reaktioner. Jag har redovisat min bild av intervjun och Johan Dennelind finns citerad i boken. Det är möjligt att min bild inte överensstämmer med deras, men jag skulle gärna vilja diskutera hela situationen med dem.

Telia Sonera hälsar via ett sms skickat från presschefen Henrik Westman:
"Det känner vi inte igen oss i. Vi försöker alltid vara öppna och tillmötesgående mot alla journalister."

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev