Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Thomas Backteman: Jag kan tänka mig jobba politiskt

Publicerad: 16 juli 2013, 13:24

Efter fem intensiva år lämnat Thomas Backteman jobbet som kommunikationsdirektör på Swedbank. Och källor till Resumé hävdar att han planerar en politiskt karriär


När Swedbank upplevde sin värsta kommunikationkris någonsin, plockades Thomas Backteman in som konsult för att sköta kommunikationen. Efter ett år anställdes han som kommunikationsdirektör.

I morse kom det oväntade beskedet att han lämnar jobbet med omedelbar verkan.

– Ja, det fanns ingen anledning att vara kvar, säger han. Jag har ansvarat för alla de tre delarna av kommunikationen och att bara sköta en av dem kändes inte så tilltalande för mig.

Thomas Backman kommer inte att ersättas av någon ny kommunikationsdirektör. Istället kommer hans arbetsuppgifter att fördelas på tre personer.

Han berättar att han redan när han klev in på Swedbank var tydlig med att han inte såg sig själv gå i  pension som kommunikationsdirektör. Men han har inget nytt uppdrag i sikte i nuläget.

– Jag har några dörrar öppna och jag hoppas att några av dem stängs snart, säger han.

Det ryktas att du kan tänka dig en politisk karriär?

– Det är inte uteslutet. Jag har alltid varit politisk intresserad och engagerad ända sedan studietiden då jag läste nationalekonomi istället för företagsekonomi för att jag fann ämnet så mycket mer spännande.

Men är det då som folkvald eller som spinndoktor du kan tänka dig att jobba politiskt?

– Min erfarenhet gör mig nog lämpligare att arbeta med kommunikationen, men jag utesluter inte att jag vid något tillfälle kan se mig själv som förtroendevald också.

Vad fascinerar med politiken?

– Komplexiteten. När man jobbar inom näringslivet har man kunderna, de anställda och aktieägarna att göra nöjda. När man ska jobba inom det politiska är det så många fler delar att ta hänsyn till och beakta. Och det är den politiska komplexiteten som alltid lockat mig.

Hur ser du i dag på ditt arbete på Swedbank?

– Det har varit en fantastisk resa och den mest lärorika perioden i mitt yrkesliv. Det har varit oerhört intensivt men också väldigt spännande och roligt. I och med att jag hade kontroll över alla kommunikationsgrenarna, så kunde vi genomföra den integrerade kommunikation som alla pratar om.

Vad ska du göra under den närmaste tiden?

– Jag ska ta bilen ner till södra europa och cykla några av de klassiska etapperna i Tour de France och Giro d'Italia. Jag är löjligt fixerad vid cykling och har kört 10 till 15 timmars träning i veckan när jag jobbade som kommunikationsdirektör. Nu ser jag fram mot att öka på det.

Krister Berntsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.