Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Tippades ta över efter Reinfeldt – därför blev hon konsult istället

Publicerad: 6 juli 2017, 10:52

Catharina Elmsäter-Svärd valde bort politiken efter valförlusten 2014.

Foto: TT

Catharina Elmsäter-Svärd lyftes fram som toppkandidat när Fredrik Reinfeldt avgick som partiledare för Moderaterna. Men ex-ministern valde ett liv som konsult. I en intervju med Resumé berättar hon om sitt livs svåraste beslut.


Ämnen i artikeln:

KonsultModeraternaAlmedalen 2017Politik

"Kalla mig gärna Cathis".
De glättiga orden möter den som surfar in på ex-ministerns konsultsajt. Alla som känner Catharina Elmsäter-Svärd, från statsråd och näringslivs­toppar till vänner och väljare, vet att hon kallas för Cathis. Namnet har rent av klätt den röda etanol-Saaben hon for omkring i som ordförande i miljö- och jordbruksutskottet i början av 00-talet.

– Catharina Elmsäter-Svärd. Du hör hur långt namn jag har, hopplöst i en mejl­adress. Jag har alltid kört med ­Cathis, det är kortare och mer tillgängligt.

Är det en medveten varumärkesstrategi för ökad "kompisfeeling"?
– Nej, egentligen inte. Men när jag tänker efter så har det varit ett verktyg. Politik är en förtroendebransch som handlar om att skapa och bygga relationer. Då har Cathis gett en mer informell känsla och kanske gjort det enklare att ta det första steget i en ny relation.

Efter valnederlaget 2014 var den avgående infrastrukturministern tippad som favorit som Fredrik Reinfeldts efterträdare. Men den meriterade Södertäljedottern tackade nej och valde i stället att lämna politiken för näringslivet, precis som 19 andra ministrar i just den regeringen. Avslutet kom efter 35 år i politiken, varav 25 år på heltid.

– Partiledarskapet var aldrig något jag suktade efter. Jag var förstås inte tondöv utan medveten om att det fanns ett stort intresse av att jag skulle ta över. Jag har mycket erfarenhet, men att exempelvis komma tillbaka till riksdagen, som jag hade lämnat sex år tidigare, kändes inte så kul. Det var det svåraste beslutet jag tagit, men jag ångrar mig inte.

Erbjudandena haglade så fort det blivit officiellt. En exminister med stenkoll på transportfrågor i näringsdepartementet är ett hett villebråd för allehanda företag och public affairsbyråer. Men hon tackade nej till alla, åtminstone i början.

– De tre första månaderna visste jag helt enkelt inte vad jag ville göra, så jag beslutade att stå på egna ben. Men jag behövde en inkomst och upptäckte att föreläsningsbranschen var lukrativ, som talare och framförallt moderator. Det var en ny värld för mig. Så jag startade aktiebolag, tryckte visitkort, skaffade revisor – och gjorde hemsidan.

Avgående ministrar har rätt till en avgångsersättning med full månadslön i ett år om de inte hittar något nytt jobb. Om de hittar ett nytt, med lägre lön än ersättningen, så ersätts de med mellanskillnaden för att kunna komma upp i ministerlönen.

Trots att Catharina Elmsäter-Svärd började jobba redan efter tre månader så lyfte hon ändå nästan hela sin avgångsersättning på drygt 108 000 kronor i månaden från regeringskansliet 2015. Anledningen är att hon startade aktiebolag, och som aktiebolags­i­nne­havare är du inte tvungen att ta ut intjänade pengar i lön.

Catharina Elmsäter-Svärd omsatte en miljon kronor. Hon betalade ut en liten lön till sig själv på närmare 200 000 ­kronor och sparade 500 000 kronor till senare. På så sätt utnyttjade hon systemet och kunde kvittera ut nästan hela avgångsersättningen - 1,1 miljoner kronor.

– Jag kom igång med verksamheten först under sommaren och från oktober 2015 började jag att ta ut egen lön från mitt bolag, och har sedan dess fortsatt så, kommenterar Catharina Elmsäter-Svärd.

Tycker du det är moraliskt försvarbart att lyfta 1 miljon av skattebetalarnas pengar samtidigt som du faktiskt tjänar pengar?
– Om det skulle pågå år efter år med sådana förutsättningar, vilket inte var fallet för mig, så är det inte försvarbart. Ens moraliskt. Mina intäkter som du hänvisar till kom i samband med hösten, inte från registreringsdatum.

I dag kan Catharina Elmsäter-Svärd titulera sig styrelseproffs och rådgivare. Hon är hon inne på tredje året som konsult och portföljen innehåller bland annat kollektivtrafikoperatören Nobina, fastighetsbolaget Catena, järnvägsbolaget Railcare och hockeyklubben Södertälje SK. Nu senast knöts hon också till public affairs-byrån Rud Pedersen, som rådgivare.

– Jag har jobbat inom nästan alla områden i politiken, men fastnat mycket för logistik, infrastruktur och transporter. I näringslivet finns en brist på kunskap om politiska processer, varför politiker gör som de gör, vad de inte gör eller borde göra. Där kan jag vara en stark brobyggare.

– Däremot gör jag inte lobbyarbete. Jag kan vara ett bollplank i ett resonemang, testa idéer och ha synpunkter. De betalar mig för att stöta och blöta åsikter, inget annat.

Varför inte lobbyarbete?
– Det har bara blivit så. Men någonstans handlar det om trovärdighet. Det passar mig bättre att ge verktyg och förståelse, och att de får föra fram sina budskap själva.
Du sitter alltså i styrelser i vissa bolag på näringslivssidan, men också på Rud Pedersen där du ändå ägnar dig åt en typ av påverkansarbete i form av rådgivning. Det finns en uppenbar risk för dubbla hattar och intressekonflikter.

Hur ser du på det?
– Det finns en risk om man inte är medveten om det. I mitt avtal med ­byrån har vi tydliga ramar för att jag inte ska jobba med bolag som kan hamna i lojalitetskonflikt med mina andra uppdrag. Alla uppdrag måste dessutom godkännas av vd:n för att undvika just detta.

– Jag har byggt upp ett förtroende i ­politiken under 35 år och det är inget jag vill rasera. Därför är jag noga med att inte hamna på dubbla stolar.

Hur ser du på misstron mot politiker som går till näringslivet?
– Jag förstår att diskussionen kommer upp när en politiker går från en position i ett visst sakområde i regeringen och sedan börjar jobba för ett företag med direkt koppling till området. Det finns en risk för egen vinning. Men vi måste också ha ett öppet förhållningssätt. Det svenska samhället står på flera ben: Politik, forskning och näringsliv. För att det här ska fungera ihop måste man känna till hur alla ben jobbar. Det vore dumt om min erfarenhet från näringsliv och politik inte användes. Man kan nyttja, men aldrig utnyttja.

Vad tycker du om en karenstid för ­ex-politiker som går till näringslivet?
– Det finns för- och nackdelar. Jag tog min egen karens. Det beror till exempel på hur lång karenstiden är. Kan man ha en nykter inställning beroende på uppdrag och person så visst. Det är inte ovanligt med karens inom näringslivet, när man går till ett konkurrerande bolag. Har du varit på försvarsdepartementet och börjar jobba för Saab och Gripen, då blir det en känslig fråga. Däremot om man går till ett helt annat område, är det en annan sak. Sen uppstår det även diskussioner om ett stadsråd inte jobbar utan istället tar ut arvode ett helt år efter sina uppdrag.

FAKTA/Catharina Sabine Maria Laurine Elmsäther-Svärd
Familj: Gift med Vidar, 30-årig bröllopsdag i sommar. Son 26 år och dotter 24 år.
Ålder: 51 år.
Utbildning: RMI-Berghs, diplomerad marknadsekonom med inriktning försäljning
Karriär i korthet: Hotellchef i sju år, sedan heltid i politiken, kommun, landsting, riksdag och regering i 25 år. Nu konsult.
Gör på fritiden: Njuter, men kollar gärna hockey eller rider.
Tjänar: 1 272 800 kronor (tax.ink. 2015).
Lästips: Svårt, varierar mig själv beroende av humör.
Medievanor: Det mesta via mobilen.
Oanad talang: Kan fortfarande Mozarts reguiem utantill, sopranstämma. Annars snapsvisor.
Hissar: Tar hellre trapporna numera.
Dissar: Nättroll.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.