Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Tolgfors ska hjälpa Saab att sälja vapen

Publicerad: 14 mars 2013, 12:31

Sten Tolgfors

Foto: Andreas Elgstrand

I dag avslöjade Aftonbladet att Sten Tolgfors tar hand om försvars-Saab som ny delägare i den danska Public Affairs-byrån Rud Pedersen. Beskedet att den förre försvarsministerns ska hjälpa Saab att sälja vapen kort efter att han lämnade ministerposten möter nu starka reaktioner hos oppositionen. – Det måste vara två års karens för någon som suttit på en ministerpost, säger Miljöpartiets riksdagsman Peter Rådberg till Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

Sten TolgforsRud Pedersen

I förra veckan berättade Resumé att Sten Tolgfors, som lämnade försvarsministerposten i samband med Saudiaffären, går in som delägare och PA-chef i danska affärskonsultfirman Rud Pedersen.

– Tolgors tar med sig ett stort internationellt nätverk som inte bara kommer gagna våra svenska kunder, utan även globala kunder, sade firmans vd Morten Rud Pedersen i ett pressmeddelande i samband med rekryteringen i förra veckan.

I dag avslöjade Aftonbladet att den förre försvarsministern i sitt nya arbete bland annat ska hjälpa Saab att sälja vapen – ett knappt år efter sin avgång. Detta eftersom vapen och säkerhetskoncernen Saab är en av Rud Pedersens kunder, enligt Aftonbladets uppgifter. Vilket affärskonsultfirmans ledning inte vill bekräfta.

På torsdagen inleder konstitutionsutskottet i riksdagen  de slutna utfrågningarna i granskningen av regeringens agerande kring Saudiaffären. I affären var Saab en av intressenterna. Nu möter Sten Tolgfors nya jobb stor irritation hos oppositionen. Miljöpartiets riksdagsledamot Peter Rådberg vill se restriktivare regler för statsråd som tar uppdrag i näringslivet.

– Vi kräver att en utredning ska tillsättas om det och att regeringen kommer med ett förslag om gränsdragningen för karens. I det här fallet är det från försvarsministerpost till försvarsindustrin. Det är ju svårt att säga direkt när det gäller övergångar till helt andra grenar inom näringslivet. Men som minister anser vi att det ska vara en karens på två år, oavsett inom vilket område man går från och till, säger han till Aftonbladet.

Peter Rådberg är även kritisk till Sten Tolgfors agerande:

– Han saknar helt moralisk kompass. Man kan diskutera vapenförsäljning i sig men han har som försvarsminister dessutom hur mycket internationella kontakter som helst.

Statsminister Fredrik Reinfeldt väljer att inte kritisera sin förre försvarsminister och är skeptisk till regler om karens

– Jag är inte alls säker på att jag tror på den lösningen, av det enkla skälet att det snabbt skulle bli kritik för att vara för dyrt, säger Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Sten TolgforsRud Pedersen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.