Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Tony Blair rådgivare för lyxmärken

Publicerad: 15 januari 2010, 13:36

Efter jobbet som statsminister blev Göran Persson konsult på pr-byrån JKL.
Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair har lite mer stil och blir rådgivare till Louis Vuitton, Marc Jacobs, Givenchy, Fendi, Hennessy och Dior.


Förre labourledaren hade ambition att bli EU-president men mötte motstånd bland konservativa EU-politiker.

Det nya jobbet är inte mycket sämre. Enligt Reuters ska Blair bli rådgivare till franska lyxkoncernen LVMH. Hans uppgift är att med sina politiska konakter hjälpa varumärken som Louis Vuitton, Moet & Chandon och Hennessy in på nya marknader som Indien.

Lönen uppskattas vara sexsiffrig i brittiska pund.

Sedan tidigare är Blair rådgivare till bankerna JPMorgan Chase och Zurich Financial. Det har inte väckt någon kritik men nya jobbet på LVMH har skapat irritation bland brittiska politiker.

Blair odlade sin vänskap med LVMH:s huvudägare Bernard Arnault under sin tid som premiärminister. Nu antyder Blairs förra politiska motståndare att jobbet på LVMH kan uppfattas som betalning för den goda vänskapen.

Liberaldemokraten Norman Lamb säger till Daily Mail att Blairs nya jobb ger en dålig smak i munnen.

– I en demokrati måste det finnas tydliga regler för att förhindra den här typen av generös finansiellt stöd, både under tiden som minister och en tid efteråt.

LVMH vet sedan tidigare nyttan av att knyta till sig toppolitiker. 2007 ställde förre Sovjetledaren Michail Gorbatjov upp i en reklamkampanj, fotad av Annie Leibovitz, för Louis Vuitton.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.