Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Tradera marknadsför Mein Kampf som “designklassiker”

Publicerad: 16 december 2019, 10:30

På Instagram har Tradera marknadsfört ett inlägg med en bild på Adolf Hitlers bok Mein Kampf. ”Den här typen av annonser är ju laddade och naturligtvis inte något som vi vill lyfta fram i vår marknadsföring”, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera. Tradera tar nu bort krigslitteratur som en kategori som Facebook kan plocka auktioner ur.


Ämnen i artikeln:

Tradera

Tips har inkommit till Resumé om att marknadsplatsen Tradera, med över två miljoner medlemmar, har marknadsfört ett inlägg på Instagram med en bild på Mein Kamph med bildtexten  ”Mein Kampf Jubilee Edition Big German 1939 Rare. På Tradera kan du hitta designklassiker och unika saker till ditt hem och din stil. Buda nu!”.

Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, förklarar anledningen till att användaren har fått upp annonsen med Mein Kampf:

– Vad som visas i den annonsen är dynamisk och ser helt olika ut beroende på vem som får upp annonsen. Innehållet styrs av Facebooks algoritmer och med hjälp av dessa bedömer Facebook vad du är intresserad av på Tradera, och relevanta annonser plockas fram ur 2200 olika kategorier. Det behöver inte betyda att användaren sökt specifikt på litteratur om Hitler tidigare, utan kan vara kopplat till andra intressen användaren har som gör att Facebooks algoritmer tror att detta skulle intressera användaren.

Sofia Hagelin säger att Tradera jobbar hårt för att säkerställa att saker som väcker anstöt inte säljs.

– Det finns därför begränsningar kring att sälja objekt som förhärligar våld, objekt som diskriminerar eller angriper människor på grund av kön, ursprung, nationalitet, hudfärg, språk, tro, sexuell läggning, religiös eller politisk övertygelse. Man kan till exempel inte sälja saker som uppmuntrar till att sprida nazistiska budskap. Flaggor, vimplar och armbindlar med nazistiska symboler är till exempel inte tillåtna. Vi tillåter inte heller nyproducerad musik med budskap.

Dock är autentiska objekt från andra världskriget tillåtna.

– Boken Mein Kampf är alltså tillåten hos oss. Eftersom den är tryckt 1939 faller den inom kategorin för samlarobjekt som har ett historiskt värde. Den här boken finns ju i många bokhandlar, t ex på Adlibris och CDon. Man kan till och med låna den på biblioteket.

Tradera väljer nu att plocka bort kategorin krigslitteratur, där Mein Kampf ingår.

– Den här typen av annonser är ju laddade och naturligtvis inte något som vi vill lyfta fram i vår marknadsföring, krigslitteratur kommer att plockas bort som en kategori som Facebook kan plocka auktioner ur från och med nu.

Axel Duberg

Reporter

axel.duberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Tradera

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.