Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

TV4 bröt mot egna regler

Publicerad: 26 augusti 2010, 09:39

Den 16 augusti började TV4 sända reklampaket för partierna. Men efter bara en dag bröt TV4 självt sina regler för politisk reklam. I reklampausen i en dokumentär om Sverigedemokraterna sändes S reklamfilm.


Ämnen i artikeln:

TV4SverigedemokraternaSocialdemokraterna

truefalse

Alla riksdagspartier, liksom Sverigedemokraterna, kommer under valrörelsen att använda sig av tv-reklam. Sju av partierna gör det själva­ och Vänsterpartiet gör de rödgrönas gemensamma annonsering.

TV4 har gett partierna riktlinjer för valannonseringen. Bland dem finns att politisk reklam inte är ”tilllåten i direkt anslutning till eller under aktualitetprogram eller andra samhällsgranskande program”.

Tisdagen den 17 augusti visade TV4 Lena Sundströms dokumentärfilm om Sverigedemokraterna, ”Dom kallar oss rasister”. Både före och i reklamavbrotten fanns reklam för Socialdemokraterna.
– Det var en miss, den skulle inte ha legat där. Vi hade missat i sorteringen av program, säger TV4:s kommunikationsdirektör Gunnar Gidefeldt.

Några partier koncentrerar tv-reklamen till de sista veckorna före valet, Moderaterna börjar visa sin tv-reklam på måndag och Sverigedemokraterna en vecka senare.

Socialdemokraterna har funnits med från starten. Enligt S-tidningen Aktuellt i politiken säger partiledaren Mona Sahlin att partiet lägger 17 miljoner på tv-reklam. Men enligt TV4 ger det största rikspaketet för partierna med max 500 rating en kostnad netto på 3,8 miljoner.
– Uppgiften är felaktig och har korrigerats. Det byggde på en felaktig tolkning, det är hela vår valkampanj som kostar 70 miljoner. Hur mycket vi satsar i de olika kanalerna går vi inte ut med, säger Socialdemokraternas kommunikationschef Karin Pettersson.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.