måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Två år utanför Rosenbad

Publicerad: 18 december 2014, 07:46

Initiativtagaren till Torsdagsaktionen Maria Johansson, längst fram i grå tröja, tillsammans med en bred uppslutning aktivister från funktionshinderrörelsen

Foto: Fredrik Granath, DHR

Varje torsdag i över två år stod aktivisterna i funktionshinderrörelsen utanför Rosenbad för att visa politikerna att de inte hade glömt. År 2015 blir bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning en del av diskrimineringslagstiftningen. Initiativtagaren Maria Johansson vinner årets hedersomnämnande för en kamp i ur och skur.

Ämnen i artikeln:

Årets lobbyist

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Mörkret har lagt sig och trots att vi står på bekvämt avstånd från porten börjar vakterna snegla åt vårt håll när Maria Johansson ska fotograferas vid Rosenbad. Här stod hon tillsammans med andra aktivister över 100 tors-dagar i sträck från den 1 december 2011 till den 27 februari 2014.

Veckan efter tillkännagav integrationsminister Erik Ullenhag att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning kommer att införas som en ny form av diskriminering i lagstiftningen.   Maria Johansson var ordförande i DHR (Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder) i sex år tills slutet av 2013. Hon understryker att aktionen formades tillsammans med de andra på DHR.

Att den nya lagstiftningen var ett resultat av att alla förbund var med på tåget.

– Det var ett lagarbete på DHR när vi formade aktionen och att flera förbund anslöt sig eftersom var avgörande. Det var varken jag eller DHR - det var alla tillsammans - det blev styrkan. För att nå framgång i påverkan krävs det att det händer flera olika saker parallellt. Det kan vara samma eller olika avsändare, men det behövs flera aktioner som stärker  varandra och ökar uppmärksamheten. Allting samverkar och våra torsdagar utanför Rosenbad hade aldrig fått samma effekt om vår aktivitet hade varit den enda.  

Hon blev förbundsordförande i DHR i samma veva som den nya diskrimineringslagen trädde i kraft 2006. En lag där tillägget om bristande tillgänglighet hade funnits med i förslaget, men lyfts ur i sista stund.  År 2010 kom en utredning om tillgänglighet och året efter började lobbyarbetet, bokstavligen utanför maktens boning.  Tillsammans med två andra aktivister ställde sig Maria Johansson utanför Rosenbad.

Statsråden reagerade väldigt olika. Erik Ullenhag kom och pratade så fort han passerade. Andra hoppade ur bilen och klev rakt in entrén utan att titta. DHR skrev pressmeddelanden, men få nappade och tålamodet började tryta. Men för Maria Johansson var det aldrig aktuellt att ge upp.  

– Jag försökte att alltid vara med själv, man måste leva som man lär om man förväntar sig att andra ska ställa upp. Vissa gånger när det var 18 minusgrader och blåst eller spöregn hade det inte alls varit något konstigt om vi hade bangat. Men ett initiativ som det här kräver att man är konsekvent, är där varje vecka. Vi skulle bara inte ge oss, vi skulle få dem att förstå att de kanske hade glömt frågan, men inte vi.  

På ett fullsatt seminarium i Almedalen 2012 presenterade DHR i samarbete med andra organisationer rapporten "Dörrarna stängs innan alla får plats". Erik Ullenhag var där, ett möte bokades in och den 4 mars 2014 hade rörelsen vunnit det historiska slaget.

Maria Johansson lyfter fram fyra avgörande framgångsfaktorer:
Upprepningen: "Droppen som urholkar stenen".
• Bredden: "Aktionen samlade till slut nästan hela funktionshinderrörelsen och vi höll budskapet på en övergripande och gemensam nivå."
Delaktigheten: "Även den som inte kunde ta sig till Rosenbad till kl 08 på torsdagsmorgnarna kunde delta genom att sprida i sociala medier, skriva insändare till lokaltidningar, kontakta sina lokala riksdagsledamöter."
• Visuell igenkänning: "Flygbladet så i princip likadant ut från vecka till vecka. På långt håll såg man att det var Torsdagsaktionens flygblad."

Tillägget i diskrimineringslagen träder i kraft den 1 januari 2015. Men varje tisdag samlas nu hennes tidigare kolleger utanför Rosenbad. De vill även att undantaget, som innebär att tjänsteföretag med färre än tio anställda inte behöver följa lagen om tillgänglighet, ska tas bort. En fråga som ingen vet var den kommer att ta vägen efter extravalet.

Efter sortin från DHR kandiderade Maria Johansson till Europaparlamenten för Folkpartiet. Med 617 personkryss lyckades hon inte ta sig till Bryssel, men i höst kommer hon att leda oppositionens arbete i Kungsholmens stadsdelsnämnd med chansen att sätta -diskrimineringsfrågan på dagordningen.

Juryns motivering:

"Genom ett envist arbete i ur och skur har Torsdagsaktionen drivit frågan om att göra otillgänglighet till en form av diskriminering. Från den 1 december 2011 till den 27 februari 2014 fanns de på plats inför varje regeringssammanträde. Resultatet är att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning införs i diskrimineringslagen från den 1 januari 2015. Nu fortsätter arbetet genom Tisdagsaktionen, och i regeringsförklaringen har de fått löften om att den nya lagen redan ska ses över och breddas."

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev