Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Tvärnit för lobbyisterna

Publicerad: 23 mars 2011, 15:24

Kärnkraftshaveriet i Japan betyder dåliga nyheter för kärnkraftslobbyn i Sverige. SKGS, basindustrins intresseorganisation för kärnkraft, stoppar nu all sin opinionsbildning. – Nu svarar vi bara på frågor men är inte proaktiva, säger Lina Palm, rådgivare på SKGS.


truefalse

”Vi tycker att det är viktigt med diskussion men den ska föras när känslosvallen har lagt sig”, säger Lina Palm, rådgivare på SKGS. Foto: Pawel Flato.

De senaste åren har kärnkraftsförespråkarna haft medvind i Sverige. Med hjälp av nätverk som Forum för energi och tillväxt (i JKL:s regi) och Nätverket för framtidens energi (i Primes regi) har bland annat SKGS lyckats övertyga politiker och allmänhet om kärnkraftens fördelar. Mycket fokus har legat på att få tongivande centerpartister att byta fot och förespråka energislaget. Något som man har lyckats med.
– I och med Alliansens ­energiöverenskommelse kän­ner vi att vi har nått något som vi har efterfrågat. Men vi behöver blocköverskridande överenskommelser och mycket av aktiviteterna syftar till att nå dit, säger Lina Palm.

Med andra ord är det Socialdemokraterna som SKGS vill övertyga om att kärnkraften är värd att satsa på.
– Tidigare har det inte varit någon idé att göra något åt Socialdemokraterna. Men nu när de byter partiledare kan det bli ett annat läge. Fast i och med händelserna i Japan blir det inte så just nu, säger Lina Palm.

SKGS har valt policyn att inte uttala sig om kommande­ lobbyaktiviter i Sverige i dagsläget. Enligt Lina Palm måste fokus ligga på katastrofen i Japan.
– Vi tycker att det är viktigt med diskussion men den ska föras när känslosvallen har lagt sig. Om det här innebär en översyn när det gäller säkerhetsaspekter av den svenska kärnkraften är det bra, men annars vill vi inte kommentera, säger hon.

Men innebär händelserna i Japan att ni lägger era insatser på is?
–  Ja, det kan man säga.

SKGS anlitar i dag Andréas­son PR för att sköta lobbyarbetet. Studieresor, debattartiklar och regional påverkan tillhör aktiviteterna. Budgeten ligger på mellan två och tre miljoner kronor årligen. Även om haveriet nu gör att organisationen drar i nödbromsen är det för tidigt att svara på hur resten av året kommer att te sig.
– Det beror på vad som händer i Japan. Men vi kommer att vara närvarande­ i Almedalen, säger Lina Palm.

SKGS

SKGS står för Skogen, Kemin, Gruvorna och Stålet och är ett sam­arbete mellan de olika bransch­organisationerna (Skogsindust­rierna, Plast- & Kemiföretagen, SveMin och Jernkontoret). SKGS arbetar med den svenska basindust­rins energifrågor.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.