tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Ullman i hemliga pr-samtal om Assange

Publicerad: 6 juli 2012, 07:13

Assanges pr-konsult Harald Ullman i samspråk med Carl Bildt.

Foto: Janne Sundling.

Julian Assanges pr-man Harald Ullman är på plats i Almedalen lobbar för sin klients räkning. På bilden samtalar han med utrikesminister Carl Bildt. – Jag kan inte säga vilka jag träffar, men det är en del olika personer, säger Ullman.

Ämnen i artikeln:

Harald UllmanWikileaksAlmedalen 2012Julian Assange

FT

Fredrik Thambert


Sedan ett par månader tillbaka är Harald Ullman pr-man i Sverige åt sexbrottsanklagade Wikileaks-grundaren Julian Assange. I första hand går uppdraget ut på att förmedla information till journalister och förse medierna med kontakter. Men också att få ut Assanges advokater så mycket det går i medierna. På plats i Almedalen ser dock uppdraget lite annorlunda ut. Här träffar Ullman ett flertal beslutsfattare för att försöka påverka och få ut information.

– Mest på den politiska sidan, säger han.

Bland annat sågs han i samtal med utrikesminister Carl Bildt under gårdagen.

– Min bild är att när man pratar informellt med människor så är deras uppfattning att anklagelserna är felaktiga. Min känsla är att de flesta tror på Assange, säger Harald Ullman.

Får du betalt för att företräda Assange?
– Jag får betalt, men det är inget jag blir rik på.

I dagsläget befinner sig Wikileaksgrundaren på Ecuadors ambassad i London. Han har skickat en asylansökan till landet av rädsla för att bli utlämnad till USA, om han skulle tvingas till Sverige. Harald Ullman har förståelse för hans inställning, men säger:

– Strikt pr-mässigt vore det ju så klart bättre om han kom hit och kunde bli av med anklagelserna.

Han vill inte gå in på vilket budskap han förmedlar till de politiker han träffar. Men ett uppdrag är att försöka få ut information kring hur en eventuell utlämningsrisk ser ut.

– Det är givetvis också något man pratar om, säger Ullman.

Vilka reaktioner möter du från branschkollegor på att du jobbar för Assange?
­– Några tycker att det är ett idiotuppdrag. Andra har en viss respekt för uppdraget i sig, och att det är ett plus att man kan få en världskändis som kund. Sedan finns det såklart också de som tycker att Assange är en våldtäktsman och att man inte borde hjälpa honom. Men jag hade aldrig gjort det här om jag inte trodde på hans oskuld.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev