Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Upphandlingsskandal på Sida

Publicerad: 15 oktober 2009, 13:27

Han anlitade tidigare arbetskollegor vid tre tillfällen – varav en placerades som underkonsult till Storåkers. Och han bröt mot interna upphandlingsregler. Sidas avgående kommunikationschef Claus Nowotny utreds av egna myndigheten.


Ämnen i artikeln:

Storåkers McCannSidaGullers Grupp

Claus Nowotny, utreds för jäv av Sida.

I tisdags meddelade Sidas kommunikationschef Claus Nowotny att han slutar på myndigheten efter ett år.
Han förklarade att han kände sig färdig efter ett arbete som bland annat inneburit en omorganisation där tio tjänster försvunnit och sex personer fått nya arbetsuppgifter.
Dagen därpå fick Resume.se uppgifter om att Claus Nowotny utreds av personalansvarsnämnden för flera fall jäv vid upphandlig av konsulttjänster.

Han ska även ha direktupphandlat kontrakt till belopp som enligt lagen kräver att de upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling.
– Det stämmer att det finns ett ärende som gäller några upphandlingar av kommunikationstjänster som vi har gjort, bekräftade Claus Nowotny, Sidas avgående kommunikationschef i dennas veckas upplaga av tidningen Resumé.  

Han ville med hänsyn till sekretesskyddet inte berätta mer i detalj vad anmälan handlar om. Det rörde heller inte om några större upphandlingar, intygade Claus Nowotny.
– Det är en försvinnande liten del av budgeten.
Resumés uppgifter om att jäv ska ha varit en av anledningarna till anmälan kommenterade Claus Nowotny:
– Det är inte heller ovanligt att sådant görs gällande.

Resumé har sedan artikeln publicerats fått ta del av de hemligstämplade dokumenten, som enligt Sida inte längre ska klassificeras som hemligstämplade. Utredningen är initierad av generaldirektören. Av rapporten framgår att Claus Nowotny i flera fall har direktupphandlat konsulttjänster, trots att jävsituationer förelegat.

I korthet beskriver Sida tre fall där Nowotny brutit mot myndighetens regelverk:
1)Nowotny anlitade, via en tjänsteman på Sida, en konsult som var en tidigare kollega vid Malmö Högskola. Tanken var bland annat att konsulten skulle jobba och avlönas under samma ramavtal som Sidas två kontrakterade byråer Gullers Grupp och Storåkers. I praktiken skulle konsulten jobba tillsammans med båda byråerna, i rollen som underkonsult.
Enligt rapporten accepterade Storåkers denna lösning medan Gullers tackade nej. Konsulten hade även arbetsplats på Sida och visitkort som inte gick att skilja från anställda, det vill säga det framgick inte att hon var konsult.  
Sidas bedömning är att konsulten anlitats på ett inte önskvärt sätt.

2)I det andra fallet gav Nowotny samma tjänsteman som tidigare uppdraget att upphandla kommunikationstjänster för bland annat en webbproduktion. Tjänsten värderades till 900 000 kronor. Uppdraget gick till fyra personer, samtliga tidigare kollegor till Nowotny på Malmö Högskola.
Förutom jävkopplingar konstaterar Sida att myndighetens interna regelverk säger att tjänster som överstiger värden på 342 400 kronor ska upphandlas enligt lou.

3)I våras begärde Claus Nowotny in ett projektförslag för ett filmförslag av bolaget Southern Sweden AB. Förslaget fakturerades med 40 000 kronor och ägaren till bolaget var en tidigare arbetskollega från Malmö Högskola. Det här uppdraget är dessutom gjort utan skriftligt beslut, vilket strider mot Sidas regler.

Sammantaget konstaterar Sida att Claus Nowotny åsidosatt sina skyldigheter på ett sådant sätt att det ska bedömas i Sidas personalansvarsnämnd.
Disciplinstraff som löneavdrag och varning skulle kunna bli aktuella.
Claus Nowotny har meddelat att han slutar innan månandens slut.

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.