Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Upprorsmakarna köpte lunch med Filippa Reinfeldt

Publicerad: 17 december 2012, 09:02

I månader har sjuksköterskerebellerna bakom "Inte under 24 000" försökt få till en lunch med sjukvårdlandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M). Under Musikhjälpen tog de tillfället i akt och bjöd högst på auktionen där priset var en lunch med Filippa Reinfeldt.


Ämnen i artikeln:

Filippa ReinfeldtMusikhjälpen

I går avslutades Musikhjälpen i Sveriges Radio. Stockholms sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt valde att bidra genom att auktionera ut en lunch tillsammans med henne.

"Inte under 24 000" är en grupp bestående av sjuksköterskestudenter i Stockholm. Under året har deras budskap – minimilön på 24 000 kronor till sjuksköterskor spridit sig som en löpeld genom landet.

I dag handlar det om ett landsomfattande sjuksköterskeuppror. Under en längre tid har gruppen försökt få till en träff med Filippa Reinfeldt.

– Vi fick tag på Filippa Reinfeldts pressekreterare, för att vi ville överlämna vår namninsamling. Vi hade rekat innan och visste att hon var i Landstingshuset. Men han sade att han inte visste var hon var. Hon har inte ställt upp på en enda intervju om detta. Handlar det om hennes koncept tackar hon däremot ja direkt, sade, Ulrika Blumfeld, en av initiativtagarna till uppropet i en intervju med Resumé tidigare i höstas.

Nu står det klart att upprorsmakarna till slut får träffa Filippa Reinfeldt. Under två dagar samlade gruppen in över 25 000 kronor, över tusen mer än deras eget löneanspråk.

– Vi är jätteglada till att få bidra till Musikhjälpen samtidigt som vi fick den här lunchen med Filippa Reinfeldt.Vi hoppas kunna gå två stycket på lunchen, säger en av initiativtagarna Martina Stenbom till Resumé.

Vad vill ni prata med Filippa Reinfeldt om?
– Vi kommer att prata lön. Det är den enda frågan som vi driver.

Hur kommer ni att förbereda er?
– Vi kommer att träffas innan och bestämma vilka frågor som vi vill ta upp. Men det kommer mest att handla om ingångslönen.

Hur stora är era möjligheter att påverka situationen genom den här lunchen?
– Det är svårt att säga. Vi har inte så många tillfällen och det här måste vi ta. Det kommer att vara ett samtal mellan två parter och allt beror på hur villig hon är att prata om de här frågorna. Vi hoppas kunna påverka henne och ge en bild av vår verklighet. I slutändan handlar det om patientsäkerhet.

Lunchen kommer att äga rum strax efter nyår och Filippa Reinfeldt står för notan.  

Det moderata sjukvårdslandstingsrådet har under en längre tid fått kritik för att hon inte varit tillgänglig gentemot media och undvikit att svara på politiska frågor.

Löneupproret "inte under 24 000 kronor" har i år vunnit Hedersomnämnande i Resumés tävling Årets lobbyist.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.