Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Utökar partikassan – med ministermiddag

Publicerad: 19 april 2011, 07:31

Engelska Liberaldemokraterna behöver förstärka partikassan. Därför bjuder partiet in affärslivet och lobbyister att träffa topparna i partiet. De som betalar mest får äta middag med vice premiärminister Nick Clegg.


Det var i slutet av mars vid ett event för lobbyister som Liberaldemokraterna lanserade sitt erbjudande, enligt PRWeek.

Eventet sponsrades av pr-byrån Bell Pottinger Public Affairs, känd för at stå Torys nära. Med på eventet fans även representanter för tobak- och energibranschen.

Liberaldemokraterna presenterade tre seminarie- och samtalsgrupper som är öppna för alla att delta i – mot olika höga avgifter. I grupperna ska man utbyta åsikter.

Partiledaren och vice premiärminister Nick Clegg förklarar i inbjudan. ”När vi nu går vidare, vill jag och mina kollegor lyssna på er och fortsätta en dialog.”

Dyraste gruppen är Leaders Forum, som begränsar sig till 50 deltagare som får betala 25 000 pund, 256 000 kronor, per år för att få vara med. Enligt en lobbyist som PRWeek talat med är det i Leaders Forum som man har chans att få äta middag med ”Nick”.

Avgiften i The Treasurer’s Forum ligger mellan 2000 och 7000 pund per år och för det får man delta i paneldebatter med seniora liberaldemokrater och delta i en ”chairman’s lunch”.

Billigast är The Liberty Forum, 1000 pund per år, och för det får man vara med på partikonventet och vanliga sociala tillställningar.

”Du behöver inte vara liberaldemokrat för att vara med. I dagens politik är alla välkomna”, skriver Clegg.

Det här är inget nytt i engelsk politik. Torys har åtta liknande grupper som samlar in pengar till partiet.

Men för Liberaldemokraterna är det problematiskt eftersom partiet vann många röster vid förra årets val på att man var ett alternativ till de traditionella partierna.

Tamasin Cave, talesperson för organisationen Spinwatch som bevakar lobbyister, är besviken på Liberaldemokraterna.

– Att uppmuntra näringslivet att köpa tid hos seniora politiker och på så sätt få politiskt inflytande är ett konstigt sätt att städa upp i politiken, säger Cave.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.